Podle které normy zřizovat hromosvod na přístavbě?

(1/2) > >>

Jílek František:

Zakazník přistavuje nad garaž pokoj. Na domě je vyhovující  hromosvod podle ČSN 34 1390, přístavba je mimo ochranný prostor puvodního hromosvodu. Rozšíření hromosvodu navrhnout podle původní ČSN 34 1390 co je na domě nebo podle poslední řady ČSN EN 62305 ed.2?

Jan Hájek:
Pokud přistavuje k objektu něco, je výsledkem nový objekt a je potřeba ohrožení bleskem znovu posoudit, tedy řešit i podle aktuální ČSN EN 62305.
https://elektrika.cz/data/clanky/live-edehn-35-analyza-rizik-dle-csn-en-62305-2-ed.2

Jan Yossarian:
Jsem rád, že to pan Hájek napsal stručně. Chápu, že neznalej spotřebitel myslí, že jedna část domu může být podle neplatné normy a v čert ví, jakém provedení a druhou část udělá podle platné. Ovšem někteří by chtěli dobastlit stejnou verzi podle té staré. Jak jsem psal tak u osob technicky nevzdělaných to chápu. Chovají se jako běžný spotřebitel nakupující si mouku před zdražením na deset roku dopředu.
Bohužel se setkávám se stejnou myšlenkou mezi elektrikáři. Ne mezi projektanty ale elektrikáři.

Václav Třetí:
No, já se setkávám s tím, že projektant vyprojektuje hromosvod s absolutním nepochopením fyzikálních zákonů. To, jakou normu přitom uvede v projektu, je jedno.

Pavel Horský:
Já se setkávám stále častěji s tím, že přijde zhotovitel hromosvodu, dokumentaci ignoruje a udělá si vše dle svého citu, který má zažitý z dob ČSN 34 1390. Naposledy jeden takový borec ignoroval moji dokumentaci a do revize napsal, že nebyl předložen protokol řízení rizik včetně PD.
Vtipné je, že se na mě údajně investor obrátí s požadavkem revize zrevidovaného stavu.
Mám takový pocit, že jediný, kdo se tomu vtipu nebude smát, bude zhotovitel a RT v jedné osobě.

Tento zhotovitel už jednou shodil moji PD ubytovacého zařízení, kde pak dle svého uvážení instaloval svody z AlMgSi8 na ochozech penzionu, kde se běžně pohybují ubytovaní.
U investora argumenotoval tím, že je izolovaný hromosvod zbytečně drahý.
Drát rovněž probíhá na střeše podkrovních pokojů, kde ho mají ubytovaní cca 0,5m od svých hlav.
Samozřejmě, že opět na svoje dílo vystavil kladnou revizi.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana