#EH: Co bylo předmětem zkoušek a přezkoušení podle vyhlášky 50/1978Sb.?

<< < (3/5) > >>

František Šohajda:
Zejména v dnešní době, kdy má firmu skoro každý, která zaměstnává elektromontéra,
je 50ka velmi velké zlo!! Stává se na školeních, že dojde majitel a řekne uryhlete to, montéři už měli být 2 hodiny na stavbě!! A to není humor, ale zkutečnost z některých školení!
A přezkoušení na místní poměry firmy je sci-fi !
Něco jiného bude u giga firem, (Škoda a pod.) kde si vše hlídají sami.....Těch ale není moc.
Tak jako se setkávám u 90% majitelů firmiček, že revize jsou pro ně nutné zlo!! >:D
(Ono se není čemu divit, když po nich chtějí takové ptákoviny jako plánek rozmístění pastiček na myši s určenými grami jedu na každé pastičce!! (zle))
Potom se nedivím, že mají málo času se věnovat svému podnikání! A toto je značně zatěžuje! ;)

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec  10.04.2022, 09:05

Ony instituce mají připomínkování v popisu práce....
Těžko si představit, že BIS bude nahánět komisi, která položila dle názoru NS lehké otázky.....
Ale třeba

V čí zájmu je pokládat lehké otázky? Zaměstnavatele? To těžko. V zájmu OSVČ? A která komise zapíše do zápisu primitivní otázky? Proč by brali členové komise na sebe riziko? Jen proto, že se přezkušovanému nechce učit?

Stále věřím v to, že skutečný elektrotechnik se v životě nepřestává učit. A to co nezná, tomu chce dřív, či později přijít na kloub. Samozřejmě statisticky je v každé množině odlišující se skupinka. Proto však není nutné z minority se stále pokoušet vytvářet standard. Podle konspiračních teorií je většina elektrikářů neznalých podvodníků a rádo se takovým "Yettiům" přisuzují domácí zásahy spotřebitelů. To je takový český kolorit.

Jezdím po stavbách, po montážkách a poslouchám příběhy z celé republiky. Mluvím s výrobci, distributory, podnikateli, živnostníky, zaměstnanci ale i normotvůrci a těmi kdo školí a přezkušují. Proto anonymní, paušální tvrzení, že jsou kolem nás nájezdní Mongolové mi připadá pokrytecké a bez možnosti prokázání za lživé.

Jsem holt jiného názoru.

Jiří_Hrubý:
Citace: Miroslav Minařík  10.04.2022, 10:06

V čí zájmu je pokládat lehké otázky? Zaměstnavatele? To těžko. V zájmu OSVČ? A která komise zapíše do zápisu primitivní otázky? Proč by brali členové komise na sebe riziko? Jen proto, že se přezkušovanému nechce učit?

Je to v zájmu placené komise. Když zaměstnavateli neprojdou zaměstnanci, zajistí si příště zkoušky jinde. O loajálních komisích se ví a jsou upřednostňován y. U OSVČ je to obdobná fraška.
A třeba takový strojničák, profesák... tak tam se v nejlepším případě provede opakované proškolení. Tím chci říct, že jakmile se dělá něco z musu a ještě se za to musí platit, začne to postrádat smysl.
Přiznejme si, že struktura zaměstnanců ve firmách a dokonce i OSVČ je taková, že jen malá část z nich považuje svůj obor za víc než zdroj příjmů a podle toho k tomu přistupuje (právě z toho plyne ta potřeba se samovzdělávat a zdokonalovat).
Znám dost elektrofirem, všichni naráží na stejný problém. Nemají dostatek kvalitních montérů. Ono v konci na zasádrování krabice a zapojení vypínače (když to není zrovna křížák :D ) stačí cvičená opice a proč cvičenou opici, která funguje, trápit učením. U OSVČ páchajících čistě stavební elektriku, pro nenáročné uživatele,
je situace podobná. Něco se naučí a vystačí s tím celý život, i když to dělají třeba špatně.

Vy zkrátka vycházíte z toho, že mezi zdejšími verifikovanými je 90% skutečných odborníků, kteří se vzdělávají, jdou s dobou a elektrotechnik a je baví a dobře živí.
Realita je spíše taková, že v běžném světě to baví a dobře živí řekněme 10%,  20% moc nebaví, ale z nedostatku řemeslníků dobře živí a ani to nemusí moc umět a ten zbytek to má jako zdroj příjmů.
Doufám, že se v těch procentech mýlím, ale když vidím, že firma s dvaceti montéry má jen dva, kteří slušně vydrátují a spolehlivě oživí rozvaděč a zbytek jen seká, tahá a zapojuje strojky...

A nečekám, že se něco změní s novou vyhláškou. Jen se najde nový způsob jak na to.
Když jsem dělal první přezkoušení na profesák, byl tam úředník z dopravního, podruhý taky, ale na test odešel, potřetí se ještě psal testík, ač se diktovaly odpovědi a po čtvrtém "školení" jsem změnil lokál, protože jsem za svý peníze chtěl alespoň vědět, jaké jsou novinky v zákonech.

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý  10.04.2022, 11:31

Vy zkrátka vycházíte z toho, že mezi zdejšími verifikovanými je 90% skutečných odborníků, kteří se vzdělávají, jdou s dobou a elektrotechnik a je baví a dobře živí.
Realita je spíše taková, že v běžném světě

Mám si tedy toto přeložit, že tam, kde se pohybuji já, jde o nějaký paralelní svět? Samozřejmě, že existuje mnoho elektrikářů toho typu, co zmiňujete, ovšem jak jsem uváděl dříve, proč na tom vytvářet standard? To mi připomíná staré, "kradou všíchni, proto je to v pořádku". Do teď jsem měl za to, že všechna ta příkoří páchaná řemeslníky na mé peněžence jsou stejná všude. A podle vás je to někde ještě horší?

Citace: Jiří_Hrubý  10.04.2022, 11:31

Je to v zájmu placené komise. Když zaměstnavateli neprojdou zaměstnanci, zajistí si příště zkoušky jinde. O loajálních komisích se ví a jsou upřednostňován y.

To jde proti smyslu takového předpisu. Přezkušující komise je prodlouženou rukou zadavatele, tedy zaměstnavatele . Ten vkládá svou důvěru v komisi, že ta ověří, zda zaměstnanci byli proškoleni ze všech rizik, které jim při výkonu u toho konkrétního zaměstnavatele mohou hrozit.  Proto zadavatel sděluje podrobnosti školení a přezkušování. To je také důvod, proč neexistují jednotné otázky a to je také důvod pro padesátku jiného zaměstnavatele nemusí uznat zaměstnavatel nový.

Skutečnost, kdy je podnikatel, zaměstnavatel neodpovědný a riskuje, to neznamená, že je to normální. Zkusím to připodobnit k zákonné pojistce vozidla. Vykašlu se na to? Dobrá, ovšem do prvního střetu s jiným vozidlem. A to platí i pro OSVČ.

Ovšem pokud máte namysli partyzánské podnikání, takové ty bojůvky rychle něco vyfakturovat, zmizet, po mě potopa, pak vám rozumím. Zda zákon 250/21Sb. přinese v této oblasti jinou praxi to se teprve ukáže. Ale argument, že je málo kvalifikovanýc h elektrikářů spíš nasvědčuje více kontrolám, než kapitulací inspekce práce. Nemohu se ubránit dojmu, že zde stále uniká střed myšlenky.

Jiří_Hrubý:
Paralelní vesmír to úplně není, ale celkový úpadek všech řemesel, započatý v dobách, kdy nemít maturitu, znamenalo méněcennost.
A standard se z toho stávat začne. Nemám z toho radost, ale jsem realista a vidím, co chodí ze škol, vidím, jak řemeslník zku.ví střechu a majitel mu zaplatí, protože jinýho nesežene, vidím, jak se udělá revize na přihlášku od stolu, protože za ty 2000 se tam nevyplatí jezdit atd.
A bude hůř, pokud tedy mezi migranty nebude víc šikovných řemeslníků, než mafiánů v bavorácích.

Ta komise je, prodlouženou rukou zaměstnavatele a on je zároveň jejím hybatelem.
My třeba začínáme padesátku dnem s bezpečákem, kde se řeší co se kde nepovedlo a jak tomu předejít, jaký jsou změny v MPBP a normalizaci atd. V podstatě shrnutí informativních porad za 3 roky.
Druhý den se řeší praktický záležitosti a třetí den testy a ústní. A teď bych rád viděl, kde všude na tohle mají čas a zájem.

Jednotné otázky existují a používají se právě pro lidi z výstavby a obecné údržby menších podniků. Specifické otázky jsou tam, kde komisi tvoří sám podnik a uzpůsobuje si vše k podmínkám svých provozů. Takhle jsem byl v komisi i u jezedáků, kteří měli 4 elektrikáře na 8 středisek, ale bezpečák byl zodpovědný a trval na tématickém školení a testech. Taková bílá vrána a dobrej chlap.

Zaměstnavatel nic neriskuje, to je mýlka, při smrťáku se neřeší, jak udělal padesátku, ale že podepsal prezenčku a měl osvědčení.

Ta partyzánština se začíná rozmáhat i u firem, z velké části proto, že nemají dostatek kvalifikovanýc h kmenových zaměstnanců a tak se jede na dohody a na živnostníky, kteří se samostatně neuživí. Že to kazí jméno firmy je fakt, ale než se to rozkřikne, už je vyděláno a firma se prodá, nebo zavře.

Inspekci práce jsem za posledních 20 let potkal na stavbě snad jedou, když na udání naháněli ukrajince, ale aby kontrolovali osvědčení k padesátce, to jsem zažil taky jen jednou a to když přijel na stavbu bezpečák od distributora. A taky mám obavy, že právě z nedostatku pracovníků, budou muset zmírnit, aby měl ty dráty vůbec ještě kdo tahat...
Za střed myšlenky mám to, že elektrotechnik by mimo běžného sebevzdělávání, měl absolvovat pravidelné školení a test ze znalostí svého oboru. Ovšem tak, aby i ten nejblbější byl donucen se něco naučit a bylo to i zájmem zaměstnavatele a nestranné komise. A toho se nedočkáme.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana