#EH: Co bylo předmětem zkoušek a přezkoušení podle vyhlášky 50/1978Sb.?

(1/5) > >>

František Tuček:
    Připomeňme si jak bylo kdysi zamýšleno přezkoušení. Porovnejte to s dnešním stavem. Například by se měly dát dohledat otázky, které vám byly položeny komisí. Měly by totiž být uvedeny v zápise. K čemu byla určena ústní zkouška, proč se prováděla. Jak se lišilo následné přezkušování po třech létech od toho prvního? Kdy byla nutná k přezkoušení komise a kdy nikoliv? A protože stále ani po čtyřiceti létech neví, proč se nedá dělat padesátka hromadně, červeně zvýrazňuji tento text: "Důležité je správně stanovit rozsah zkoušek, aby účelně a věcně odpovídaly činnostem, které pracovník bude vykonávat nebo které vykonává". Více sledujte zde ...

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

František Šohajda:
Citace

K čemu byla určena ústní zkouška, proč se prováděla.

Za dobu své praxe, 43 let ,    už jsem cosi prošel ,    tak na ústní zkoušce jsem byl jednou, když jsem došel z "vojny"....od té doby na se 50ka stala spíše komerční záležitost, pokud jsi řádně a včas zaplatil, měl jsi 50ku vždy bez problémů a bez nějakých zdravotních stanovisek a pod.,  to  si nikdo krom peněz nevšímal!! (dance)
A to nebylo u jednoho školitele,jednoho města, počítal jsem to ,tak jich bylo 12!!
Je  to drsné psaní, ale je to tak!! :'(

Jiří_Hrubý:
Dodnes existují podniky, kde se padesátka řeší interně, s důrazem na místní podmínky a provoz.
Ve většině případů je to ale o v lepším případě společném přečtení otázek a odpovědí.
Další celkem běžný jev, jsou univerzální školitelé, hojně užívaní zejména u malých firmiček a živnostníků. To se posedí někde v salonku restaurace a za 4 hodiny se odchází s papírem na 3 roky. I tím jsem si prošel, takže to není jen z doslechu. Obrana proti tomu není, protože kde je poptávka, bude i nabídka.
Přitom řádně prováděné školení, test a ústní přezkoušení, by docela dobře oddělilo zrno od plev.
 Už jsem zažil, když se dělá padesátka jak má, že zaměstnanec odcházel domů na neplacený volno, kde setrval týden do dalšího přezkoušení. Ideální stav, který donutí i blbce se trochu dovzdělat.

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý  09.04.2022, 20:33

Dodnes existují podniky, kde se padesátka řeší interně, s důrazem na místní podmínky a provoz.
Ve většině případů je to ale o v lepším případě společném přečtení otázek a odpovědí.

Proč to řešit? Když si zaměstnavatel sám podkopává bezpečnostní jistotu? On je za ty lidi odpovědný, on je proškolí a když utrpí úraz je to na nich. Pokud je proškolí u piva riskuje on.

Asi bych ještě jednou připomněl původní zákon 174/68Sb.
https://zdroje.elektrika.cz/book/zakon-c-1741968-sb
jeho prováděcí předpis vyhlášku 50/78Sb.
https://zdroje.elektrika.cz/book/vyhlaska-501978-sb-original

a zákon 250/21Sb.
https://zdroje.elektrika.cz/book/zakon-o-bezpecnosti-prace-v-souvislosti-s-provozem
a jeho prováděcí předpis NV, který neustále očekáváme.

Celé je to o bezpečnosti práce na VETZ a přenášené odpovědnosti. Pokud se SUIP rozhodne prověřit konkrétní osvědčení, vyžádá si zápis ze zkoušky a ten obsahuje i otázky, které byly přezkušovanému položeny. Přezkušovaného tak lze zpětně prověřit, zda na to skutečně umí odpovědět.

Za posledních 30 let života vyhlášky 50/78Sb. lze nadneseně tvrdit, že tento předpis lidově zmutoval v jakési on nuly různé "sci-fi". Obávám se, že s příchodem NV k Zákonu 250/21Sb. vznikne nový řád, který bude podstatně transparentněj ší, než byla džungle s vyhláškou 50/78Sb.

Tak nějak tuším, že se zákonem 250/21Sb. se toho změní víc, než si myslíme. S profesní kvalifikací, s novými pracovníky ze zahraničí ...
 (whist)

Milan Hudec:
Ale kdeže, praxe bude stejná.....
Bohužel organizace jsou v mnoha případech právně tupé, stačí do protokolu věta, že posluchač látce porozuměl..... a hned jsou karty rozdané jinak.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana