Lze dodatečně zřídit HOP/MET na rodinném domě?
Petr Novák druhý:
Měl bych být co nevidět nabyvatelem nového domu, ale stavebník ani elektrikáři nedodrželi návrh dle PD na elektro, uzemnění a hromosvody. V PD bylo vytvoření HOP, ale v realitě chybí FeZn drát skrz základovou desku. Vlastně chybí i HOP. Z antoníčku vede CYKY 4x10, tedy TN-C. V domovním rozvaděči je rozděleno na TN-S. Všechny uzemnění (kotel, tepelný rozvaděče, vana) jsou svedeny do domovního rozvaděče. Neměl jsem žádnou páku, jak donutit stavebníka ke změně behěm stavby - neměli jsme žádný obchodní vztah. Majitelem a investorem je družstvo, a po kolaudaci dům převede do OV. Rád bych se přiblížil tomu, jak to projektoval člověk co tomu rozumí (dle mého pohledu) lépe. Jde dodatečně HOP udělat? Obrázky projektu posílám v příloze. Hromosvodáři redukovali počet svodů z projektovaných 4 na 3 a změnili ze skrytého vedení svodů na neskryté. Svody připojili na zemnící pásky co vedou do základů.
A teď otázka:
Je možné HOP dodělat? Pokud ano, kam a čím připojit k zemnění? Může to být jak je v PD,
tedy vést FeZn drát k základovým zemničům? Bohužel není přímá a krátká cesta skrz základní desku, šlo by provrtat obvodové zdivo a protáhnout FeZn drát (z nové HOP pod rozvaděčem) ven, a pak jej připojit k cca 2.5m vzdálenému samostatnému zemnícímu pásku co vede do základů, viz. 3 obrázek, červená barva)? Asi ten drát nelze připojit k zemnícímu pásku ke kterému vede i svod hromosvodu, že? Obával bych se zavlečení přepětí do domu. Hrozilo by zavlečení přepětí do nn, jiným domům a tedy až transformátoru?
Elektrikář mi tvrdí, že HOP není třeba a na elektro i hromosvody mi vytvoří revizi. Jsem si 100% jistý, že to nesplňuje požadavky na revizi, ale nejsem ještě majitel, a nemám možnost změny. Změnit to mohu, až budu majitel.
Příloha 1 a 2: uzemneni a hromosvody jsou návrhy od projektanta. Přijdou mi rozumné.
Příloha 3: Aktuální stav.
Milan Hudec:
Automechanik tvrdící, že nejsou třeba brzdy je trouba.
Milan Hudec:
Abych byl konstruktivní. ...
Vaše úvaha o pospojení je v zásadě správná, musíte se však doslova vyrovnat s vyrovnáním potenciálů, a to řádně, tudíž rozšířit stávající zemnění, a k tomuto se pak připojit s MET, prosté připojení ke svodu hromosvodu je sice lákavé, ale rizikové.
Bohužel výsledek, ať už to napravíte sebelépe, nikdy nebude ono.
Petr Novák druhý:
Citace: Milan Hudec 31.03.2022, 14:07
... musíte se však doslova vyrovnat s vyrovnáním potenciálů, a to řádně, tudíž rozšířit stávající zemnění ...
Jsem v tomto směru lajk. Vůbec netuším, jak se mají vyrovnat potenciály. Za vyrovnání potenciálů jsem bral, že to je pospojování vodičů do jednoho místa. V tomto místě jsou potenciály vyrovnané.
A jak by se to dalo udělat? Natáhnout další zemnící pásky okolo domu a ty pospojovat se základovým(y) zemničem(či)? Nebo to lze nějak vypočítat? Tedy že by se muselo spočítat místo, ze kterého se "vytáhne" drát, který si propojí s MET?
Hrozí (při zhotovení HOP/MET a propojení k základovému zemění) únik přepětí z hromosvodu do domu a do nn?
Osobně se obávám, že je chybný i počet svodů. Dle projektanta byla ochrana LPS3. Sice by se to muselo spočítat, ale orientačně by měly být svody max. po 15 metrech. Teď je mezi dvěma svody i 23 metrů. kdyby udělali (jak bylo v projektu 4 svody), těch 15m by bylo dodrženo. Jsem zvědavý, jakou mi pak dají do ruky revizi...
Milan Hudec:
Revizi sem pak dodejte, předpokládám, že to bude fičák....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana