Čím nahradit sádru?
Jiří Kantner:
Citace: Václav Třetí 01.04.2022, 07:13
Dříve se doporučovalo přisádrovat krabičku ve vnějším prostředí tak, aby sádra byla pouze ve spodní části a zbytek prostoru byl doplněn klasickou vápenocementov ou maltou v tloušťce 15 až 20mm.
Přesně tak, sádrou se krabička nebo kabel, husí krk jen fixuuje a pak se dorovnává povrch maltou. Co se týče změn objemu sádry vlivem nasávání vody tak to není zdaleka tak hrozné jak to vypadá Pášková sádra je hemihydrát (obsahuje 1/2 molekuly vody na jednu molekulu síranu vápenatého a při smíchání s vodou se začínají tvořit krystalky sádrovce která už na 1 molekulu síranu má navázané 2 molekuly vody. Zbytek vody se odpaří sádra ho víc přijmout nemůže a ze sádrovce se prášková sádra za běžných teplot nestane. Daleko víc ale nasákne vlhkost vápenocementov á omítka. Pozoroval jsem po delší době, že zasádrovaná místa, která byla přemalována nějakou malířskou barvou, tak po čase se ten barevný odstín změní. Těžko říct, jak se větší zasádrované plochy snáší s některými moderními materiály co se týče přilnavosti. Jinak k popraskání sádry dojde v i případě, že se do ní dá příliš vody a ta se všecha nenaváže na molekuly CaSO4 tak po jejím odpaření prostě chybí hmota.
Sádru ničím nenahradíš ;D teda nahradíš ale není to ono. Podobně jako s náhradou olova v pájce. Náhrady fungují ale má to své mouchy.
Václav Třetí:
Vlastnosti namíchaného sádrového pojiva výrazně zlepší přimíchání zhruba 1/4 jemně prosátého písku. Sníží se mírně roztažnost pojiva při tvrdnutí, ovšem zlepší se spojení s původním materiálem zdi. I ve vnitřím prostředí je užitečné upravit vnější vrstvu materiálu kolem zasádrované krabičky štukem ve vrstvě asi 3mm. Tím se zajistí sjednocení podkladového materiálu před výmalbou, takže nedochází k barevným změnám.
David Hruda:
Tak kdyby někdo do budoucna potřeboval, koupil jsem Ceresit CX 5- Rychletvrdnouc í cement k ukotvení předmětů a utěsňování lokálních průsaků vody.
V ruce jsem to osobně neměl, ale ti, kteří s tím dělali mi nenadávali. Jen to prý tvrdne trochu rychleji než sádra.
František Šohajda:
To už mě kdysi říkával a tloukl do hlavy můj otec, který skoro celý život dělal u rozvodných závodů a při své práci montovali i pojistkové skříně na fasády domů.....
Nikdy na upevnění pojistkové skříně nedávat sádru, vždy dávali cement s pískem, na uchycení samý cement s vodou! Sádra se za pár roků rozsypala.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana