Musí se použít na prodlužovačky k zakončení vodiče dutinek?
Radim Strycharski:
Teplota tání cínu je 232 st. Takže ani při zkratu by se neměl spoj roztavit. Problém je v mechanické pevnosti přechodu mezi pájenou a nepájenou částí. Toto místo je křehké a může se ulomit. Pájený spoj by se měl zabezpečit proti ohýbání.
Otakar Dosbaba:
Pavel Ryšavý to vystihl přesně a nemá cenu to dále pitvat. Ne v každém případě jsou potřeba. Např. u 230/400V vidlic a spojek Bals u tzv. Quick connect by dutinky velkým přínosem nebyly, ba naopak.
Pokud jde o cínování, je rozdíl mezi pocínováním konce oholené licny v délce 1 až 2mm proti třepení a pocínováním celé obnažené délky. To první ulehčí montáž, to druhé samozřejmě neprovádět.
Jan Šlosárek:
Páni kolegové,velice zajímavá debata - dutinky ano- dutinky ne. Počítám že mně dost kolegů za tento příspěvek znectí až už slovně nebo zde.
Souhlasím plně s příspěvky těch kteří nehledají oporu v normě,nebo nevymýšlejí pasti na šéfa "Hrpagona" jak ho donutit koupin za několik korun dutinky.
Jen tajový dotaz: To "Jarmilk": Kolik těch prodlužováků vyrábíte za měsíc? Jedná se snad o seriovou výrobu? Určitě ne to by jste to tady neřešil.
Dost diskutujících se zde vyjádřila ve smyslu : řemeslník používá dutinky/
Kdybych byl na vašem místě tak už jen z pocitu kvalitně udělané práce,investoval bych s klidným svědomím těch pár korun do těch dutinek ze svého.
Asi si mnozí řeknete je to cvok ale myslím to vážně.
A specielně pro kolegu K.Nováka: teď máte o důvod víc k té střelbě :D :D jen na vysvětleno ve své 40 leté praxi jsem nebyl jen st.zaměstnanec a RT ele živil jsem se dost dlouho jako řadový elektrikář. Nestřílet prosím :D ::) o:-)
Miloslav Chlumský:
Pakliže to konstrukce montované vydlice či zásuvky dovolí,jsem jednoznačně pro lisovat dutinky.
Otázka další- na našem trhu se objevují výrobky,u kterých není tak snadné vodič s nalisovanou dutinkou spolehlivě utáhnout (u některých je to zhola nemožné).Při pokusu o namontování vodičů bez dutinek je zřejmé,že tento způsob je v rozporu s ČSN 34 0350-třepí se,min.plocha vodiče v kontaktu se svorkou.Jak je tedy možné,že se takovéto výrobky prodávají?
Jarmilk:
Pánové (poklona) za vyčerpávající odpovědi a vubec jsem nečekal že se strhne taková velká diskuze o použití dutinek.
Už se mi to podařilo vyřešit a tím musím hlavně poděkovat i vám všem.
Takže s pozdravem JarmilK
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana