Lze použít třífázový elektroměr na měření jedné fáze?
Josef Brdlík:
Určitě pan Samek má hodně starý elektroměr , když se podívá na štítek pozorně, zjistí že měří jen ve dvou fázích. Tento typ se používal v dávných dobách když se používalo dvojí měření pro objekt .
Rozmahel Vladimír:
TO: Samek
Předpokládám, že znáte princip zapojování elektroměrů.
Ale jen pro úplnost:
Je nutno dodržet směr proudu na proudových cívkách, tzn. vstup - výstup, / při obráceném zapojení elektroměr stojí na brzdě / a dále musí být zapojena " klemička " z proudové cívky na napěťovou cívku. Pokud není zapojena, opět neměříme. Je možné že u staršího kousku byla na některé fázi vytracena nebo odpojena.
Přeji hodně naměřených kilowatthodin. (beer)
Josef Husák:
Bylo to takhle: měl jsem přebytečný třífázový elměr a potřeboval jsem měřit jednofázový odběr. Tak jsem si řekl že elektroměr využiju a zapojím pouze jednu fázi přívod a jednu ke spotřebiči (samozřejmě tu stejnou :) ). No a spotřebič běžel (1,4kW) ale kolečko se ani nepohnulo. Po vyzkoušení ostatních fází (vždy stejná fáze vývod jako přívod) jsem usoudil, že to zkrátka nepůjde a dotáhl jsem k přívodu všechny tři fáze. Odběr zůstal na první a elektroměr měřil. Přesnost jsem nezkoušel, ale odpovídalo to zátěži. Jde o repasovaný 3f elektroměr z roku 1993, se značkou CEP 06.
Takže pokud tu někdo tvrdí, že třífázovému elektorměru stačí přivést jedna fáze, tak to neplatí vždy. Jediné co mohu poradit tazateli je: vyzkoušejte, uvidíte - třeba to půjde, třeba ne.
Petr Doležal:
Tak to by nabízelo netušené možnosti.
Jaké ? Slovy V.Mečiara: "Viem, ale nepoviem"
Rozmahel Vladimír:
Ja tiež.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana