Může přívod pro RD procházet nejdříve přístřeškem pro auto?
Ondřej Košťál:
Podle projektu novostavby má jít přívodní kabel od plotu (elektroměrného pilíře) nejprve do přístřešku pro auto (je po cestě do RD), kde je jedna rozvodná skříň a z ní pak dále do RD.
Jeden elektrikář mi však říkal, že by to mělo jít nejprve do RD a pak zpět z RD do přístřešku. Jak je to správně, lze obě varianty, nebo je jedna chybná? Která je případně vhodnější i co se týče například budoucí potencionální instalace fotovoltaiky, ať už na přístřešek, střechu RD nebo obojí a instalace nabíječky elektromobilu v budoucnosti?
Původní nesmysl: (Připojení RD přes kryté stání pro auto?)
Jiří Schwarz:
V zásadě jsou podle mě přijatelná obě řešení
Pokud se předpokládá někde nějaký větší odběr, např. při nabíjení elektromobilu, preferoval bych řešení aby právě tam byl přívod co nejkratší s minimem spojů.
Václav Třetí:
Možná jsou obě řešení. Vše je otázkou projektu. Tímto způsobem se ve Vašem případě zkrátí délka vedení, což je dobře z hlediska úbytků napětí právě pro případné velké odběry např. silného nabíjecího zdroje pro elektroauto.
Jan Franěk:
Souhlas s kolegy. Nicméně pokud uvažujete o nabíjení z FVE, nebo hlavně z bateriového úložiště, bude asi rozumnější mít přívod pro stání auta z rozvaděče v domě. Jinak si to úplně nedovedu představit.
Musíte své nynější i budoucí představy říci především svému projektantovi. Ten si se správným návrhem už jistě poradí.
Jiří x Svoboda:
Já bych tedy natáhl kabel na blokování tarifů i k nabíječce. Nevím jak jsou na tom sazby nyní, ale umím si představit tarif na noční nabíjení...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana