Je motorový jistič totéž co motorový spouštěč?

<< < (2/2)

Libor Kohout:
Hodně lidí v tom asi nemá jasno. Hledal jsem na webu a někdo tu samou součástku (např. aeg mbs25) nazývá motorový jistič -
https://www.sigmashop.cz/prislusenstvi/motorovy-jistic-2-5-4-0-a-2
ale jinde se jí většinou říká motorový spouštěč.
Objevil jsem i pojmenování spínač motoru:
https://www..../obchod/z-ms-25_3-248408-spinac-motoru-25a-3p-p-11490.html

Libor Kohout:
Když budu mít v rozvaděči motorový spouštěč, je třeba před něj dát ještě jistič?

Pokud to vyžaduje upřesnění, jedná se o jednofázový asynchronní motor, který pohání čerpadlo ve studni. Naměřil jsem proud cca 3,7 A.
    Aktuálně je tepelná ochrana v něčem, co prodejce nazývá "Rozběhová skříň pro ponorné čerpadlo" (kondenzátor + vypínač + tepelná ochrana). Máme to pod betonovým deklem studny a tak to není moc přístupné a bohužel to už párkrát vypnulo. Jestli to bude častěji bych chtěl motor čerpadla jistit v rozvaděči (dám tam motorový jistič) a tu tepelnou ochranu v rozběhové skříňce přemostím.

Václav Třetí:
Motorový jistič je nepřesné pojmenování. Správně by se měl nazývat jistič s motorovou charakteristik ou.

Pro ochranu motoru potřebujete motorový  spouštěč, který obsahuje bimetalovou nadproudovou ochranu s možností přesného nastavení proudu nastavovacím prvkem se stupnicí. Pokud se použije třífázové provedení pro provoz s jednofázovým motorem, je třeba zatížit všechny tři sekce. Obvykle se zapojuje tak, že vodič N se zapojí přes jednu sekci a vodič L přes zbylé dvě sekce zapojené v serii.

Dnešní motorové spouštěče obsahují obvykle i nadproudovou ochranu - elektromagneti ckou  spoušť jako jistič, Takže předřazení jističe nepotřebují. Ovšem pozor na umístění. Je třeba také jistit přívodní vedení, pokud se nejedná o umístění přímo v rozvaděči.  Starší motorové spouštěče (např. z produkce DDR) obsahovaly pouze bimetalovou ochranu, tam bylo použití předřazeného jističe potřebné vždy.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana