Je možno prodávat zástrčku typu C s celokovými kolíky?

(1/2) > >>

Filip Střízek:
Smí se prodávat zástrčky vidlice typu C s celokovovými kolíky, viz. foto (pravá strana). Rozbalilo to moje dítě a mám pocit, že se tam dají při zasouvání strčit prsty. Hledal jsem to na rapexu a všude možně a nikde jsem nenašel, jestli se smí či nesmí.

Karel Bělohlávek:
Základní požadavek na na přístupnost kolíků vidlic pro domovní a obdobná použití je obsažen v ČSN IEC 60884-1, čl. 10, viz níže:

Živé části vidlic nesmí být přístupné, když je vidlice částečně nebo úplně zasunuta do zásuvky.
POZNÁMKA V následujících zemích tento požadavek při částečném zasunutí neplatí: CH, CA, DK, JP, US. Kontroluje se prohlídkou a je-li to nutné, následující zkouškou.

Směrodatné je tedy to, jestli kolíky vyhoví příslušné zkoušce dle uvedené normy, tzn. zkouška možného dotyku článkovým prstem, viz podmínky zkoušky ze stejného článku normy:

Normalizovaný zkušební prst, zkušební sonda B z IEC 61032, se přikládá ve všech možných polohách, přičemž pro indikaci kontaktu s příslušnými částmi se používá elektrický indikátor o napětí od 40 V do 50 V.
U vidlic se zkušební prst přikládá, když je vidlice částečně nebo úplně zasunuta do zásuvky.

Je tedy otázkou, zda možnost strčení prstů je pouze vaším dojmem, nebo výrobek opravdu nedopovídá dané normě. Pro použití dětmi je to určitě nevhodné.

Jirka Š. Svejkovský:
Jedná se o vidlici CEE 7/16 (typ C).
Rozměry určuje ČSN 35 4516 v článku 12, obecné vlastnosti IEC 60884-1.

Vidlice nesmí mít v částečně zasunutém stavu přístupné žádné živé části.

To lze zajistit buď límcem, který rozměrově odpovídá 3P vidlici (CEE 7/17) a který zakryje celý otvor zásuvky nebo právě odizolováním v délce 10 mm od hrany vidlice.

Podle mého adaptér na obrázku těmto požadavkům nevyhoví.

Václav Třetí:
Adaptér na obrázku slouží k zapojení vidlic s plochými kontakty podle US normy NEMA do většiny v Evropě používaných zásuvek. Jeho použití je nebezpečné z více hledisek. Vidlice do tohoto adaptéru určená je z hlediska ochrany před dotykem s částečně zasunutými kolíky ještě nebezpečnější. Většina těchto vidlic je homologována pouze pro 125V~.

Filip Střízek:
Tak tady je 250V / 10A

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana