Je možno prodávat zástrčku typu C s celokovými kolíky?
Karel Bělohlávek:
Pro zajímavost přikládám rozměrové schéma vidlice, která odpovídá vidlici dle článku 12 z ČSN 35 4516, který citoval p. Svejkovský. Vidlice je určena pro 2,5 A.
Zajímavé by bylo s adaptérem porovnat některé rozměry, které mají vliv na riziko dotyku, např. velikost čela.
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 14.01.2022, 13:45
... Vidlice do tohoto adaptéru určená je z hlediska ochrany před dotykem s částečně zasunutými kolíky ještě nebezpečnější. ..
Přesně tak.
Dostal jsem to k jednomu tabletu (zahraniční e-shop) a zhrozil jsem se jak lehce se vidlice vytáhne z toho adaptéru a adaptér pevně drží v zásuvce a jak snadno by si človíček "pohladil" kovovou část spojenou s plným fázovým napětím
Václav Třetí:
Americké zásuvky NEMA 1-15 a 5-15 jsou zrádné v tom, že se používají asi ve 40 státech světa. Z toho vyplývá mnoho výrobců a různé odchylky od standardu. U vidlic bývají rozdíly v tloušťce kontaktů a chybí aretační otvory kontaktů, u zásuvek bývají kontakty hladké a chybí u nich výstupky, které vidlice zajišťují proti vypadnutí nebo snadnému vyjmutí. Stejně tak bývá různá kvalita redukcí na evropské systémy zásuvek s kulatými kolíky.
Setkal jsem se v 90. létech s telefonní ústřednou Panasonic KX-T 616, která byla vybavena a do ČR dovezena s vidlicí NEMA 1-15 a doplněna redukcí. Tato redukce se z vidlice dala sejmout jen velice těžko, při škubnutí za kabel vypadla ze zásuvky i redukce. Bylo to zajímavé, že ústředna měla českou homologaci (pro spoje) a není to žádná hračka pro rodinný domek, 6 státních linek a 16 poboček je použitelné pro již dost velkou firmu. Pobočkové ústředny se zemní běžně (zejména kvůli funkci ochrany před přepětím, které by mohlo přijít po tel. linkách - obsahují bleskojistky a varistory). U našich výrobků bývalo zvykem, že měly třížilový přívod. Tato ústředna měla zemnící bod v podobě šroubu a zemnila se samostatným vodičem. Když jsem se s tímto řešením setkal, tak jsem o tom hovořil se známým, který se PbÚ a telekomunikace mi zabýval. Ten mi sdělil, že v originálních montážních návodech těchto ústředen vyžaduje výrobce uzemnění na samostatný zemnič a nespojovat s vodičem PE (nebo GND - americké označení) sítě. Proto byla ústředna vybavena pouze dvojžilovým přívodem a zdrojem ve dvojité izolaci. U novějších ústředen byl již použit standardní třížilový kabel s univerzální evropskou vidlicí, zemnící bod vně ústředny ovšem zůstal.
Toto vše zde píši jako upozornění, že i velice kvalitní výrobky dovezené nebo objednané z druhého konce světa mohou mít výrazné odchylky v provedení proti našim zvyklostem, které akceptují tamější požadavky a s našimi normami jsou v rozporu.
Filip Střízek:
Jenže zde není ten izolant A, ale pouze vodivý B.
Citace: Karel Bělohlávek 14.01.2022, 16:32
Pro zajímavost přikládám rozměrové schéma vidlice, která odpovídá vidlici dle článku 12 z ČSN 35 4516, který citoval p. Svejkovský. Vidlice je určena pro 2,5 A.
Zajímavé by bylo s adaptérem porovnat některé rozměry, které mají vliv na riziko dotyku, např. velikost čela.
Filip Střízek:
Díval jsem se na ten adaptér test finger typ B a vzhledem k provedení by se to muselo vývodů při částečném zasunutí dotknout. Čelo vidlice není rozšířené.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana