Mohu spínat 12V DC se stykačem na střídavé napětí?
Štěpán Rukavička:
Pánové (poklona) za odpovědi, ale zdá se mi, že jste nebrali v potaz to, že já nespínám z aku članku napřímo ty kondenzátory. Já z těch aku článku napájím měnič, který mění z 12V na nějakých 450 :D a ten napájí kondenzátory.. .To jsem měl asi napsat dřív, ale nemyslel jsem si, že na tom záleží. Takže já bych opravdu spínal jenom těch 8A, protože tolik max. ten měnič žere, ten potom nabijí asi půl ampérou ty kondenzátory při těch 450V. Ale asi máte pravdu, že mosfetem by to bylo lepší, jednak by to bylo určitě levnější, lehčí no a zkrátka efektivnější. Ale i tak si myslím, že tím stykačem by to asi šlo také, jen tam jde o to opalování těch kontaktů no.
Štěpán Rukavička:
A fakt netuším jak se podařilo slovíčku "díky" z tý zprávy zmizet.
M S:
Spínaný zdroj má na vstupe tiež nezanedbateľnú kapacitu a spôsobí iskrenie.
Ak to chcete relatívne jednoduché s maximálnym dôrazom na životnosť, a neveríte si v práci s PCB a diskrétnymi súčiastkami, použite 4 stykače s troma kontaktmi. Jeden pár môže byť pripojený cez vhodné rezistory na pol sekundy na prednabitie primárneho kondenzátora v meniči, následne rezistory premostí druhý pár bez odporov.
A teraz sedliacky rozum - čo vám bráni použiť všetky powerpacky paralelne (maximálne cez malý vyrovnávací odpor) a spínať rovno plný výkon cez autorelé na 80-100A? Aj keby mal mať každý powerpack vlastné autorelé, milisekundové rozdiely pri zopnutí nič hrozné nespravia.
Štěpán Rukavička:
Protože potřebuji mít všech 5 okruhů galvanicky oddělených, to je důvod, proč to nemůžu použít paralerně. Takže všech 5 párů má svůj měnič a svůj vlastni kondenzátor, kondenzátor potřebuji mít každý oddělený.
Jiří Schwarz:
Já bych volil ty MosFety, třeba v UPS se běžně najdou typy pro proudy 75A i více v pouzdrech TO220, takže žádné velké obludy... A galvanické oddělení bych řešil pomocí optočlenů. A když se tam dá nějaký "RC člen" do G, za cenu nějaké výkonové ztráty při sepnutí se tím dá omezit proudová špička
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana