Je nepřípustné nechat části starých kabelů ve zdech či podlaze?

<< < (2/3) > >>

Zdeněk Dančák:
Pozor na skryté hrozby z dřívějších pras..en. Ve svém domě, po elektrikáři, jsem při rekonstrukci našel jednu krabici skrytou pod kachličkama (kuchyň) - věděl jsem že musí někde být, protože jsem viděl zapojení ve všech přístrojích. Z toho pro mne plyne ponaučení. Přestože to tak na první pohled nemusí vypadat, tak ten kabel, který chcete částečně odstranit může mít ještě skrytou odbočku. A je na posouzení situace, zda by náhodou nemohl být nějakým omylem znovu připojen do sítě.

Taky pozor na případy, kdy si "nějaký mistr" půjčí PEN z jiného okruhu, tzn v domě jsou dva staré okruhy L+PEN a L+PEN, ale jedno PEN někdo převrtal anebo rovnou předělal na L2 a proto si vypůjčil PEN z jiného okruhu. To je špatně už před odpojením kabelu, ale po odpojení to může být ihned smrtelně nebezpečné.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Hájek  17.12.2021, 17:18

Nezapomenout na to, že někdy při zásahu bleskem je pak vedení krátkodobě využito.

Podľa môjho by riziko preskokov na pôvodných rozvodoch tiež znížilo pospojenie všetkých vodičov starých rozvodov na METku...a že s nimi treba rátať pri výpočte "s" asi príliš rozoberať netreba...

Zdeněk Dančák:
Myslím, že tím riziko přeskoku bleskového proudu z vnějšku budovy na odpojený vodič můžete spíše jen zvýšit, protože mu určíte nějaký konkrétní potenciál. A jelikož vodič bude zřejmě nějaká CY2,5mm2 nebo AL4mm vedená bůhvíkudy, tak buď vám jen vyskáče ze zdi nebo doručí vysoký potenciál na vnitřní zařízení čí osoby uvnitř domu.

Peter Lovacký:
Citace: Zdeněk Dančák  18.12.2021, 21:54

Myslím, že tím riziko přeskoku bleskového proudu z vnějšku budovy na odpojený vodič můžete spíše jen zvýšit, protože mu určíte nějaký konkrétní potenciál.

Medzi metalickými časťami budovy ktoré majú spoločný potenciál METky ku preskokom predsa nedochádza...

Jan Bocek:
Citace: J Brada  16.12.2021, 21:54

Je nepřípustné nechat části starých kabelů ve zdech či podlaze?

Žádný zákon to nezakazuje, ale....
proč to není moudré, již zde bylo uvedeno

Při rekonstrukcích v průmyslu se obvykle odstraní veškerá stará vedení...při rekonstrukci bytu je vhodné staré vedení zlikvidovat. Pokud je zalité v betonu v panelu, tak prostě kabely odstříhneme a ještě lépe usekneme tak, aby nešly použit. Občas nalezneme v krabicích a rozvaděčích zaisolované staré kabely bez označení. Komplikuje to údržbu.....a někdy i bezpečnost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana