K čemu je určen u odplášťovacího nože Jokari, háček na konci nože?

<< < (2/3) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec  05.12.2021, 17:00

Než jsem se naučil používat skalpel (doporučuji obecně),    háček byl dobrý pomocník pro práci se starými můstkovými kabely povětšinou ještě Al.

To mi připomíná jednoho kolegu, který svůj zabroušený nůž nedal z ruky a zvládl s tím na stavbách odizolovávat od JySty po 240. v mínus deseti!
A Jokari, či Cossonay prý zbytečně drahé hračky  (dance)

Jan Bocek:
Citace: peekaa  05.12.2021, 08:35

Jestli jsem dobře pochopil, tak odizolovací nůž má 3 funkce:

- odstraní plášt, tou ostrou hranou /nožíkem/ odstranuje podélně izolaci z vodičů nebo příčně jí nařízne.
Ale k čemu proboha je ten háček na konci?

Moderátor: Zase další paskvil místo české otátky "Odizolovací nůž - háček na konci je na co?").

Zřejmě jste neprošel jako elektrikář výrobním výcvikem.
Tam se elektrikáři cvičí mimo jiné vyrobit na různých kabelech špice o délce 30-60 cm.
Isolace se jemně a s citem nařízne jen první vrstva dokola.
A do toho řezu se pod první vrstvu vloží právě ten háček a podélně se isolace kabelu rozřízne.
Na desátý pokus se vám podaří, že nepoškodíte další isolaci. Pak již to půjde...
U některých pevných isolaci s bázi teflonu to jinak ani nejde odisolovat.

Domnívám se, že po 90 roce začal MIKOV vyrábět kapesní elektrikářské nože pod označením MASTER, kde jeden z nožů byl osazený právě háčkem na podélné parání vnější isolace. V té době jsme to objednali na jedné výstavě pro všechny elektrikáře v podniku. Od té doby jej mám stále v brašně a možná již v pořadí čtvrtý. Stále je v nabídce.

Nějak si nedovedu představit, jak se ostrou hranou odstraňuje podélně plášť kabelu....i když se vám snažím porozumět. Zřejmě máte na mysli ten stripovací nožík, který se přestvuje o 90 stupňů mezi příčným a podélným řezem......ale někdy se právě více hodí ten nůž s háčkem.

David Hruda:
A kdyby nic jiného, tak tím háčkem se velice dobře řeže koberec nebo lino v rohu u stěny.  ;)

Jiří x Svoboda:
Nebo když už z nouze někde instaluji CYKYLo...

Jan Bocek:
Anebo když se pracuje s koaxiálními kabely....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana