K čemu je určen u odplášťovacího nože Jokari, háček na konci nože?

<< < (3/3)

Jiří_Hrubý:
Ten háček na Jokari je docela fajn, jen ta multifunkčnost trochu zhoršuje ergonomii. Většinou se po otupení brousily mikovácké kabeláky s člunkem do podobného tvaru.
Zavírák Mikov jsem si koupil za první učednickej plat, mám ho dodnes a popravdě ten člunek mne úplně nenadchl, ale spíš proto, že je přeci jen na menší kabely.
Ostatní nože s člunkem mimo cossonaye (Knipex, Mikov) mají takový pro mně nepohodlný úhel vedení.
Osvědčil se mi Bahco 2446-EL, jen ho většinou používám i k párání rovným ostřím "na plocho".

Jan Franěk:
Háček se často používá k rozříznutí pláště kabelu, bez ohledu na jeho tloušťku. Dobře se s ním také  "okrajuje" izolace z vodičů, bez toho aniž by došlo k naříznutí jádra vodiče, což vždy vedlo k jeho snadnému ulomení.
Ale jako s každým nástrojem, je potřeba umět pracovat. Ve finále je jedno zda používáte Jokari, kudličku, roubovací kudlu, nebo ulamovací nůž (jo, i to elektrikáři často používají). Důležité je pouze to, jak s tím nástrojem nakonec umíte. I Jokari který není stále kontrolován a nastavován, může při odplášťování kabelu, nepříjemně poškodit izolaci jednotlivých vodičů v kabelu. Nejde bohužel o ojedinělý jev, ale poměrně častý problém uvnitř rozvaděčů, nebo pod strojky zásuvek a vypínačů.

Martin Kurka:
Jokarim mne jeden machr naučil rychle odplášťovat i metrové konce CYKY kabelů takto:

1) seřízení hloubky otočného nože na příčném přůřezu kabelu podle tloušťky jeho izolace (a první kontrolní odpláštění)

2) pokud je provizorní popis kabelu bílým olejovým fixem v oblasti, která se bude odizolovávat, pak přeznačení na místo, kde zůstane po odizolování vidět

3) Nasadit Jokari a obtočit 2x-3x dokola kabel v místě počátku odizolování (pozor aby nedělal otočný nůž spirálu, ale kroužek)

4) táhnout Jokari ke konci kabelu se silnou přídrží vodicího plechu, když vyskočí na konci řezu Jokari z řezu, většinou nedořízne izolaci kabelu

5) Nyní přijde hvězdná chvíle onoho háčku na konci nože, zaklesne se za neproříznutý konec pláště a dořízne se do kraje (řez směrem ke konci kabelu)

6) Kabel se uchopí do obou rukou na začátku a na konci odpláštění a zatočí se s ním, jako s klikou (pamětníkům, jako když se natáčel motor auta). Plášt se rozšklebí a povolí, že jde snadno vyloupnout vodiče a vyklepat plnidlo.

7) A nyní druhá hvězdná chvilka háčku, vytaženmezi vodiči  kabelové duše až na plášť kabelu a háčkem její odříznutí.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana