Vzpomínka na hromosvody

<< < (3/3)

Jiří Schwarz:
Kdybych měl fotit a zveřejňovat tady všechny viditelně zprasené hromosvody, asi bych zahltil server...
Mohl bych začít "hodně blízko nás"...
Když jsem poslouchal D.Š. a M.K. na školení v Chomutově, přemýšlel jsem, jestli jako odstrašující příklad nepopisují právě jeden dům v našem okolí. Laickým pohledem krásně zrekonstruovan á střecha... Ale...!

Před časem jsem urazil jednoho projektanta. Dovolil jsem si mu povědět, že jako projektant mě nepřesvědčil, ale jako podvodnický prodavač by mohl být úspěšný, když dokáže někomu "prodat" hromosvod, o kterém tvrdí, že když blesk trefí dům, žádný hromosvod to nezachrání...  :(

Pavel Horský:
Přesně tak jak píše Jirka.
Jen u nás v Podbořanech je odhadem tak 95% hromosvodů špatně v rozporu se všemi ČSN a většinou fyzikálních zákonů.
Když řeknu majiteli objektu, že se nechal okrást, tak jen mávne rukou s tím, že na to má revizi, tak to musí být dobře.
Před časem jsem navrhl izolovaný hromosvod na nově budovaném objektu ubytovacího zařízení Aranka v Žatci. Důvody byli jasné. Plechová střechy, svody probíhající pochozími balkonovými prvky spojujícím jednotlivé části budovy, podkrovní místnosti s konstrukcemi SDK několik málo cm pod střešní krytinou atd. atd.
Jak jsem se pak divil, když jsem šel okolo a na objektu klasická neizolovaná soustava z drátu AlMgSi8.
A tak jsem zašel za majitelkou objektu s dotazem, proč dopustila něco takového.
Ona mi na to řekla, že ji hromosvodář řekl, že je můj návrh strašně drahý a že ji ušetří peníze montáží klasiky. "A dal mi na to i revizi, takže když se náhodou někomu něco stane, jsem krytá". Pak ji malinko spadla grimasa do výstřihu, když jsem ji řekl, že to nebude tak jednoduché, protože k soudu budu přizván i já jako projektant a tam pak bude zle.

A tak bych mohl pokračovat donekonečna :-(

František Šohajda:
S těmi hromosvody je to všude stejné. Je fakt, že dobrý hromosvodář se musí hodně sebevzdělávat a učit. Dnešní komplet. ochrana před bleskem zabere skoro samostatný elektrotechnic ký obor. A projekce, ta se trochu polepšila, ale stále také kulhá!! ::)
Revize včetně nejmenovaných státních kontrol (dle 73/2010) to je samostatné počtení! (dance)

PS:
Co tak slyším od lidí co opravují střechu, zateplují ,  firmy jim zárověň dělají i ochranu před bleskem sami, revizi také někdy dodají,ale pochybuji že tam někdo z RT byl!

Zdeněk Friedrich:
Pokud nebudou pojišťovny při likvidaci škod na stavební části i spotřebičích důsledně nasazovat své nebo nasmlouvané skutečné odborníky (tak jako mají banky na úvěry své odhadce i u RD) je dobře provedená LPS dle souboru ČSN 62305 pouhé sci-fi. Nevěřím až na světlé výjimky v osvícenost a odpovědnost stavitelů, majitelů a provozovatelů nemovitostí, když známej revizák z hospody to vyhodnotil pozitivně.
Ttrochu mě děsí, že stejný šlendrián se objevuje i v průmyslu a ostatních státních a komerčních objektech.

To, že  to neřeší státem určené organizace svědčí o tom, že náš stát funguje stejně jako známý z hospody.
Taková lehká záměna ora el labora za zaplať a dělej jak chceš.

Jiří Schwarz:
Jen tak na dokreslení - dnešní úlovek - počká blesk na kolaudaci a vydání revizní zprávy?
Bohužel hodně častá neserióznost při rekonstrukcích objektů

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana