Jaký zvolit průřez PE vodiče u zdroje DC24V/40A zvolit pro realizaci PELV?
TiKr:
Poprvé se setkávám s aplikací zdroje s proudem 40A, kde dle pokynů výrobce volím 16mm2 vodiče pro 24V a M, nicméně standardně realizuji aplikace PELV, kde na M zdroje připojuji PE vodič. Nabízí se mi použít rovněž PE vodič 16mm2, nicméně přívod 230V bude pouze d=2.5mm L,N,PE a trochu se mi příčí v přívodní svorkovnici redukovat 16mm2 na d=2.5mm. Také zavedení d=2.5mm přímo do výstupu zdroje se mi nepozdává. Nicméně otázkou je jaký maximální proud může téct skrze PE vodič zapojený do M zdroje a podle toho volit přůřez/průměr. Nevíte prosím někdo jak se toto standardně řeší? Nerad bych si zadělal na možný problém.
(Původní nesmysl: "Zdroj DC 24V 40A jaký průřez PE vodiče zvolit pro realizaci PELV?").
Milan Hudec:
Aspektů je tam více, nicméně jedním z vrcholných požadavků je výdrž ochranného vodiče (o jeho správném názvu můžeme kavárensky diskutovat) na zkratový proud, dále zdali v nějaké kombinaci nebude tento vodič nahrazovat PEN "budovy", případně nebude mít co dočinění s bleskovým proudem či EMC.
Bude také záležet na topologii ochranných prvků v obvodu, kapacitě baterie pokud je atd.
Není to úplně jednoduchá záležitost.
Ps.
Až nyní jsem si všiml, že chcete použít k přizemnění 2,5 přívodu zdroje 230?
To nevidím coby dobrý nápad (zle)
Václav Třetí:
Tazatel uvádi vodiče na primárním přívodu d=2,5mm. Co je tím myšleno, d se značí průměr. Já znám vodiče o průřezu 2,5mm2, ty mají průměr zhruba 1,8mm, vodiče o průměru 2,5mm se nepoužívají, nejblíže je průřez 4mm2. ten má ovšem průměr o něco méně než 2,3mm.
Citace: Milan Hudec 22.09.2021, 06:27
Až nyní jsem si všiml, že chcete použít k přizemnění 2,5 přívodu zdroje 230?
To nevidím coby dobrý nápad
To se mi také nelíbí, ovšem je otázkou, zda hrozí únik ze sekundární strany zdroje až do síťových rozvodů. Pokud ano, bude velký problém, vodič 2,5mm2 nemá šanci přežít, vodič 4mm bude poškozen minimálně přehřátím. To by měl vědět tazatel. Jinak je to dotaz, na který se nedá odpovědět. Je to něco podobného jako nedávný dotaz se svářečkou Cebora, kde také došlo k průniku velkých proudů do ochranného vodiče sítě.
TiKr:
Jsem hlupák, 2.5 je myšleno průřez, tedy přesněji řečeno 2,5mm2. Výrobce zdroje požaduje přívod 230V/9A, na což mi 2,5mm2 na přívodu stačí s rezervou. Také doplním, že instalace bude v rozvaděči a k rozvaděči bude přivedeno také ochranné pospojení. Nicméně obojí v součtu nedá 16mm2 a také jsem v praxi neviděl, že by někdo tahal k výkonnému DC zdroji na výstup extra PE vodič s takto velkým průřezem. Proto jsem se rozhodl napsat sem, jelikož mi není/nebylo zcela jasné s jakými proudy se musí toto spojení potýkat.
Když nad tím zpětně uvažuji, tak zdroj jako takový uvnitř stále zůstává SELV a PELV z něj dělám já připojením onoho PE na svorku M a co nejhoršího se může na M části obvodu vyskytovat je (teoreticky) pouze napětí přívodu, popř. určitý statický výboj, nicméně ten bych očekával na přívodu a rozvaděč bude obsahovat přepěťovou ochranu a výboj přicházející k sekundáru zdroje je nepravděpodobn ý.
Ještě když si po sobě zpětně přečtu příspěvěk, tak bych si nafackoval, nemá cenu psát příspěvky pod tlakem.
Milan Hudec:
Pokud jeden pól uzemníte, pak bude onen ochranný vodič namáhán při styku druhého pólu s "kostrou" a pod.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana