Je možné ukončiť kábel v rozvádzači tzv. "na tvrdo"?
Tomáš Gardoň:
Ďakujem pán Žabka, nenašiel som nič na ohľadom elektromerovýc h rozvádzačov.
Ako som písal, veľa elektromerovýc h rozvádzačov so skupinovým meraním sa vyrába bez hlavného ističa resp. vypínača. Stačí dať google a uvidíte (pozeral som aj CZ výrobcov). S dvoma výrobcami som aj volal, skrátka to tam nedávajú (na požiadanie samozrejme dorobia).
Zisťoval som u známeho (revízny technik) a hovoril, že zreviduje aj bez hlavného ističa. Skôr sme sa ale zhodli na tom, že je to nepraktické riešenie (kábel je istený v skrini na stĺpe, ktorá je ale zaplombovaná distribútorom).
Jiří_Hrubý:
Pokud řešíte RM, hledejte v PP.
Odbočky z HDV mají svá pravidla, stejně jako HDV a vícenásobné RM z něho napojené.
Nevidím v jištění HDV v HDS nic nepraktického, naopak to považuji za idiotensicher řešení a když už praskne pojistka, vyřeší to kdokoli, snadno, zadarmo po telefonu...
Tomáš Gardoň:
Tuto skôr myslím elektromerovy rozvádzač vonku v oplotení napr. pre 5 chatiek.
Peter Lovacký:
V princípe ide o bezpečný návrh a overenie, jak u každého iného výrobku...
Pri návrhu skupinového ER je teda potrebné položiť si otázku, že jakú funkciu vypínania by mal mať ten hl. vypínač celého ER, teda o jaké vypínanie v elektrickej inštalácii prípojky by sa malo jednať..
- Je tam nutné na vypínanie skup. ER použiť prístroj z hľadiska bezpečného odpojenia (537.2)..?
Podľa môjho nie, na bezpečné odpojenie skupinového ER stačí odpojenie na jeho prívode, a navyše sa pritom nejedná o nijakú činnosť ktorá by mohla patriť do obsluhy ER,...skôr do údržby a opravy...
- Je nutný ďalší prístroj na funkčné spínanie a ovládanie (537.3.1.)?...nemyslím si, celkom stačia HI jednotlivých OM..
- na mechanickú údržbu zas musí byť taký prístroj v prívode (537.3.2.2), ...a to je napr. na tom stĺpe
- Núdzové vypínanie by som tiež nevidel jak nutnosť,...okrem toho že už by to kus zasahovalo do princípov SZ si nemyslím že svorkovnica a ranžír v sk. ER sa dajú vyhodnotiť jak riziko vyžadujúce núdzové vypínanie...
- No a hasičské spínače keď už, tak až za ER...
Ja osobne nijaký zmysel v celkovom vypnutí skupinového ER nevidím, no keď dakto iný hej, tak mu nič nebráni si takú montáž v reálnych rizikách odôvodniť a zrealizovať...
Ale keď už, tak so všetkým čo k tomu patrí,..a teda aj s prípadnými škodami vzniknutými z neželaného vypínania...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana