Je možné ukončiť kábel v rozvádzači tzv. "na tvrdo"?
Tomáš Gardoň:
Na jednej strane bude samozrejme kábel isteny a na druhej strane ukončený na svorkách a zo svoriek už na ističe.
Zvyknutý som dávať aspoň vypínač. Všimol som si, že skupinové elektromerove rozvadzace sú takto robené (ukončené na svorkách).
Rieši toto nejaká STN?
Peter Holúbek:
Tá otázka je nezrozumiteľná . Správne má byť: Musí byť v rozvádzači hlavný vypínač?
Tomáš Žabka:
Není dostatečně popsaná situace, ale něco k dané problematice řeší:
"ČSN 33 2130 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody", ale je to jen "ČSN"
"
bytová rozvodnice
bytová rozvodnice je rozvodnice pro napájení bytových obvodů. Tato rozvodnice nemusí mít hlavní vypínač a mohou v ní být i části sdělovacích rozvodů, bytový zvonek, místo pro svorkování elektronických komunikačních zařízení – například telefonu, apod.
....
7.6.15 Deskové rozvodnice mají být z izolantu a skříňové rozvodnice buď z izolantu, nebo z ocelového plechu. Na rozvodnicích se musí zřetelně označit jednotlivé obvody7) (pro co slouží). Každý rozvaděč (rozvodnice) se musí dát samostatně vypnout (např. spínačem umístěným přímo v tomto zařízení nebo v téže místnosti). Tato podmínka neplatí pro bytové rozvodnice a rozvodnice do 25 A s výjimkou těch případů, kde je vypínání nutné z bezpečnostních nebo provozních důvodů.
"
Prošel jsem si i soubor 61439-1,2,3, ale nic konkrétního jsem tam nenašel. Možná mě některý z kolegů ještě doplní.
Pavel Horský:
Tomáši...
Citace: Tomáš Gardoň 19.09.2021, 07:56
Rieši toto nejaká STN?
Myslím, že dotaz je jasný a měla by na něj být odpověď podložená STN.
Tomáš Žabka:
Omlouvám se za svoji odpověď, která tazateli asi moc nepomohla, nicméně jsem zapátral a ekvivalent ČSN mají Slováci taky:
STN 33 2130 - Elektrotechnic ké predpisy. Vnútorné elektrické rozvody
Zmena *a V 04/88, Zmena *2 V 10/95, Zmena *3 V 08/02
Předpokládám, že bude obsahovat i podobné věci, bohužel nemám ji k dispozici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana