Musím v koupelně pospojit bojler, když je připojen plastem a není tam Cu vodič?
Jaromír Táborský:
Citace: Antonín Kohoutek 12.09.2021, 19:36
Já se ptám, k čemu by měl vést pospojovací drát, když v koupelně není radiátor, vana, stoupačka, zda mi někdo může odcitovat tu aktuálně platnou NORMU!
Vážený pane, to je učivo každého učebního oboru a je to obecně platné. Toto fórum asi není určeno pro ty, kteří neznají základní principy. Notabene snadno dohledatelné.
Citace
Místní doplňující pospojování musí spojit s ochranným vodičem všechny nechráněné vodivé části a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení uvnitř místnosti s koupací vanou a/nebo se sprchou.
Miroslav Minařík:
Zeleno/žlutý vodič se natahuje ať tam něco je nebo není. Změna uživatele a koupelna je jiná. Pak se tu objevují dotazy typu: "Nejde natáhnout vodič pospojování bezdrátově?". O pospojování měl několik roků své obsáhlé přednášky František Kosmák. Nejvícev souvislosti s pospojením baterie na umyvadle. Je to někde v archívu. Pozorný čtenář si to laskavě dohledá sám.
Tak alespoň toto:
Antonín Kohoutek:
Takže doporučujet svorku ZS4 na vodovodní baterii sprchy a spojit sprchu s bojlerem?
I když se nedá dosáhnout na bojler z prostoru sprchy?
Má ten DZD OKCE bojler nějakou svorku na pospojování?
Nebo spojovat i bojler <-> baterii umyvadla?
Jako sorry ale baterii jsem dlouho neviděl připojovat na pospojenī… A jinak bojler není k čemu pospojit. Já vím že se tahá pod obklady zeleno/žlutý 2,5 nebo 4mm2 k trubkám/topení.
Ve videu to zaznělo, starý dům a Rom, kde se mohlo zatáhnout napětí odkudkoliv…
František Šohajda:
Citace
Na bojleru bezpochyby bude PE svorka.
Právě proto to píši...
Už jsem viděl několik boilerů, kde nebyla venkovní svorka ....(třeba namátkově u mě doma boiler MORA) a další......
Boiler jsem několikrát otočil , kdybych svorku přehlédnul!! >:D :o
Pavel Horský:
Prostě a jednoduše.
Bojler musí být konstrukčně uzpůsoben pro připojení vodiče ochranného pospojení.
Dále musí být výrobcem určen pro instalaci do daného prostoru.
Už jsem viděl pár borců, co nenašli z vnějšku svorku na pospojení a tak vyvrtali dírku do krytu, tím protáhli vodič ochranného pospojení, který připojili na PE spoj.
Toto je hodnoceno jako neodborný zásah do spotřebiče.
A pospojovat baterii na plastovém potrubí?
To je čin hodný tzv. "šíleného pospojovače".
Někdy se opravdu nestačím divit, co z některých "odborníků" vypadne za moudro.
A docela mě to mrzí.
Např. na sociální síti Facebook je několik rádoby profesních stránek při jejichž čtení se mi kolikrát dělá uplně zle od žaludku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana