Kde najdu specifikaci dlouhodobého maximálního zatížení pro zásuvku 3x16A?
Martin Kurka:
Citace: Olda Pořádek 07.09.2021, 09:11
Anebo si ještě někdo ze zdejších myslí, že ty 5P zásuvky nedokáží přenášet 16 A (Tesla si nevezme ani 16,5A) trvale?! Ať v tom máme jasno! Laici jsou zmatení!
Citace: Petra Kovářová 01.09.2021, 19:28
Co se týče toho příkonu, tak ten má palubní nabíječka toho elektroauta maximální 11 kW AC a auto při nabíjení aktuální odběr ukazuje. Podle toho vím, že jede těch 11 kW (resp. podle výpisu z TeslaMate 10,9 kW) konstantně až do cca 95%, a teprve pak to klesá (až na 1 kW při 99%). Ale mnoho hodin to jede na maximum a toho se týkal můj dotaz.
Počítejte 10,9kW při 230V fázových je 3x15,8A, v N vodiči nepoteče asi prakticky žádný proud, nejvýše nějaká lichá harmonická. Ohřevu zásuvkového spoje se prakticky účastní jen 3 fázové kolíky a 3 žíly kabelu. Nabíjení je prakticky jen činný proud. Zásuvka CEE 5x16A není přetížená a vydrží zátěž trvale ( pokud je technologicky správně připojena správným průřezem vodičů).
A jelikož se asi nebude nabíjet jedno auto za druhým, nedá se mluvit o trvalé zátěži, ale o zatížení na cca 8 hodin z jednoho dne.
Kontrola zatížení je poměrně jednoduchá, teplota kontaktů by po dlouhodobé zátěži neměla vyrůst nad 50-65°C ani při teplotě okolí 30°C. Ideální je kontrola spoje zásuvka - vidlice termokamerou. Při měření termokamerou stačí změřit poměrově zásuvkový spoj na autě a na zdi. Budou na teplotě asi hodně podobné.
Olda Pořádek:
Za mě těch 16A musí vydržet trvale 24x7x365 ;-)
A pokud by se někdo dotěrný ptal na co, tak na ASIC minery :-)
Velký Bobeš:
Citace: Jan Kelbich 06.09.2021, 23:02
Ještě dodávám pro méně znalé účastníky diskuse : Hodinový úhel zásuvek neplést s hodinovým číslem (úhlem) transformátoru . To je něco úplně jiného a nijak spolu nesouvisí.
:-[ Jak nijak nesouvisí? Je obdobné, ale místo úhlu mezi fázemi značí úhel mezi póly zásuvky. A proč by si to měl někdo plést?
Jan Kelbich:
Citace: Velký Bobeš 10.09.2021, 13:22
:-[ Jak nijak nesouvisí? Je obdobné, ale místo úhlu mezi fázemi značí úhel mezi póly zásuvky. A proč by si to měl někdo plést?
Tak jedno se týká čistě mechanického klíčování zásuvek a vidlic tak, aby odlišné napěťové soustavy nebyly záměnné. A to druhé vyjadřuje hodnotu fázoru napětí (konkrétně jeho argument, ve vztahu k jinému fázoru). Průmyslové vidlice a zásuvky se vyrábějí i pro DC soustavu, kde byste tam pak chtěl hledat fázory ?
Josef Vojtěch:
Citace: Jan Franěk 31.08.2021, 22:50
Jen doplním. Velmi často je nabíjení řízeno pouze hodnotou odporu, který určuje nabíjecí proud a který různé wallboxy a "opuchlé kabely" "vřazují " do řídicího vodiče.
Naprosto souhlasím i s ostatními informacemi. Mennekes patří mezi špičkové produkty a několik let jsem jim dával co proto tím, že jsem je zatěžoval dlouhodobě na samé hranici jejich technických možností. Selhání bylo minimum a většinou za to mohl uvolněný spoj. Proto bych doporučil výměnu "obyčejné" zásuvky za tuto značku a jsem přesvědčen o tom, že nabíjení ustojí dlouhodobě. Obzvlášť když se nenabíjí po celou dobu plným výkonem, jak už kolega podrobně popsal.
Jediným problémem může být nedostatečně dimenzovaný kabel. CYKY 5x2,5 je většinou v pohodě. ALe potkal jsem několik zásuvek 5P 400V 16A, tahaných 5x1,5mm CYKY a tam se svorky zásuvek při větších zátěžích už začínají zahřívat více a riziko "selhání" zásuvky se pak znatelně zvedá.
Řeším nabíjení PHEV, jednofázové, auto umí do 14A. Zkušenosti s vířivkou ukazují že ani slušné jednofázové zásuvky a vidlice velká zatížení dlouhodobě neustojí, těleso 2,4kW, čerpadlo 900W a vidlice každý rok natavená. Zásuvkový okruh mám ke garáži 4m ve zdech 3x2,5 rád bych pro PHEV osadil karavanovou zásuvku ale raději 32A z důvodu životnosti ale na okruhu jsou již běžné zásuvky 16A. Lze problém zásuvek pro různé proudy v jednom okruhu vyřešit "rozjištěním" v garážovém rozvaděči-tedy jedním jističem 16A pro běžné zásuvky a druhým jističem 16A pro zásuvku 32A pro PHEV?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana