Může mít připojovací (redukční) svorka nižší průřez než její vstupní vodič?
Peter Lovacký:
Citace: Hynek Havliš 30.08.2021, 13:31
Jak byste se k tomuto kokrétnímu řešení vyjádřili v revizní zprávě, pokud by takto byl připojený slaněný ochranný vodič s potřebným (naprojektovaný m a normou požadovaným) průřezem např. 25 mm2?
V revízke by som výber EZ a ich montáž do celku v popise rozsahu nechal na zodpovednosti projektanta a zhotoviteľa EI či rozvádzača,..
Podľa novej 2000-6ky na konci VR už dneska s radosťou nechávam miesto na podpis svojho "podielu viny" aj ostatným čo na novej EI dačo zarobili.. :)
Hynek Havliš:
Děkuji_za názory.
Citace: Fuk Tomáš 31.08.2021, 00:24
V průřezu toho jazýčku bych takový problém neviděl...
...Ale stejně jako Milan bych viděl problém v jeho tvaru - je určen do čtverhranných svorek
Souhlasím s názorem, že přípustný proud je dostatečný, nicméně některé normy uvádějí požadovaný minimální průřez. Tady vidím možný rozpor.
Dále, redukční svorka pro tuto konkrétní svorkovnici/aplikaci byla e-mailem doporučena technickou podporou Eleman (což jsem zapomněl v dotazu uvést). Tedy diskuze o tom, že se nám (mně taky) nelíbí tvar jazýčku, je v tomto ohledu možná zbytečná (pak asi i stejně zbytečná, jako dotaz a diskuze o průřezu jazýčku).
Citace: Milan Hudec 30.08.2021, 23:29
Pokud budu fajnšmekr, tak 25 vodič rozdělím na dva prameny, dutinky 10mm budou tak akorát, a připojím přes dva otvory, fyzikálně asi top řešení, leč je napadnutelné normohujery.
Pokud na to nemám kuličky, tak použiji nástavec coby výrobek a zapomenu na vše ostatní, ale pozor viz níže.
Nejsem normohujer a jsem ochoten se podepsat i pod nestandardní řešení, nicméně rozplést vodič, a zapojit 2x 12,5 mm2 do dutinek 10 mm2 se mi nelíbí.
Přídete mi i trochu vnitřně ideově nekonzistentní, když v tomto vlákně
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,39963.0.html
uvádíte, že ...že drátky se nesmí do dutinky předkrucovat, nýbrž strčit v přirozeném zkrutu vodiče...
Rozpletení a použití dutinky nepatřičného průřezu považuji za větší technologickou nekázeň (a zásah do vodiče), než Vámi uvedené předkroucení.
Citace: Peter Lovacký 31.08.2021, 07:59
....
Keď už, tak radšej dačo také,.. kebyže stačilo 80A:
https://www.eshop.eleman.cz/svorka-prechodova-as-al-cu-16-50-kolik-80a-690v-2011113
Jak jsem uváděl na začátku - jiná řešení (jiné připojovací svorky, jiný typ přípojnic, jiné vodiče apod.). nejsou předmětem tohto dotazu.
Takže si to nějak vhodně přeberu. Zajímaly mě další pohledy na věc.
Peter Lovacký:
Citace: Hynek Havliš 31.08.2021, 09:05
redukční svorka pro tuto konkrétní svorkovnici/aplikaci byla e-mailem doporučena technickou podporou Eleman
Takže si to nějak vhodně přeberu
No,..je samozrejme len na vás či sa pri posudzovaní bezpečnosti budete riadiť technickou podporou priamo výrobcu, alebo importéra-predajcu,.. prípadne normami...rozd iel je v tom nemalý..
Milan Hudec:
Že se lícna má nechat cca. v přirozeném zkrutu, na tom si trvám, takovéto stáčení navíc ji skutečně neprospěje.
25 slaněný má kolem 180 drátků, odizolovat konec, rozdělit ho opatrně na dvě poloviny a odpoutat se od myšlenky tyto násilně stáčet je ke zvládnutí.
Dutinka 10 na onom průřezu, sedí velice solidně.
Pokud si pamatuji, tak dutinky jsou vyráběny v nějaké toleranci, ne každý vodič průřezu 25 je vyráběn stejnou technologií, a rozdíl průměrů na šupleře to dokazuje.
Jan Franěk:
Z hlediska prostého "přenosu proudu", bych to neviděl asi vúbeč špatně, i když bych spíše volil svorku s vidličkou a tu uchytil pod dva šroubky. Například 1000387 AS-25-GN. Mnohem raději takto, než rozplétat vodič atd. Většinou to celkem dobře vychází do dvou šroubků. Ale vím že to jste řešit nechtěl. Očekáváte konkrétní odpověď na konkrétní situaci a produkt.
Asi bych si položil otázku, k čemu tento vodič bude sloužit, tedy jakou funkci zastává. Pak se rozhodnu zda by to tento materiál ustál, či nikoliv. Zjistil bych nejhorší možnou situaci, kterou lze dle funkce očekávat. Například díky velikosti předřazeného jištění fázových vodičů, impedance sítě, cest k zemniči a podobně.
Ve všeobecné hladině s tímto řešením problém nemám a to ani z důvodu zeslabení průřezu. To je na velmi malé délce a navíc materiál vydrží krátkodobé vyšší přetížení i díky tomu, že jde o spoj, který má poměrně velkou ochlazovací plochu a materiál, který tomu spoji krátkodobě velmi pomůže. Nedovedu si úplně představit situaci, snad kromě bleskového proudu, nebo tvrdého zkratu nedaleko trafostanice, kdy by to mohlo být skutečným zdrojem problému. Navíc průřez se řeší například i s ohledem na délku vedení, mechanickou odolnost a podobně. Pokud všechny podobné důvody odstraním, možná to jako problém vypadat už nebude.
Ale jako vždy, je výsledek souhrnem mnoha drobných poznatků a skutečností z konkrétního místa, v konkrétní instalaci, za pomoci zkušeností a znalostí z praxe.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana