Jak správně ochránit pultový vikýř před úderem blesku?
Michal K1:
Zajímám se o hromosvody a snažím se ze všech možných zdrojů získat jakékoli poznatky. Mám tady jeden vzorový dům, na který se bude dělat hromosvod (realizovat bude hromosvodářská firma), tak jsem si na tom chtěl vyzkoušet navrhnou ochranu před bleskem. Je možné, při hřebenové soustavě ochránit vikýř způsobem na obrázku? Tzn. na hřebeni by bylo klasické vodorovné vedení s pomocnými jímači a dole, vzhledem k tomu, že by to nevycházelo jak do ochranného úhlu tak ani do valivé koule, by se na hraně vikýře udělalo vodorovné vedení, buďto po okapu nebo na držácích pod tašku, včetně pomocných jímačů a pak by se to připojilo na svody.
Samozřejmě vím, že nejlepší by bylo zvolit vyšší jímače na hřeben a pokrýt tak celou střechu. Toto je jedna z variant a zajímalo by mě, jestli by to takto mohlo být správně.
Vedení oranžově, pomocné jímače z AlMgSi d=8 zeleně.
Peter Lovacký:
Skúste aj kombináciu s mrežovým zachytávačom..
Jan Hájek:
Jak řešíte dostatečnou vzdálenost mezi jímací soustavou a nosným ocelovým profilem sadrokartonu?
Jiří Schwarz:
Honzo, dobrá otázka...
Běžně při půdních vestavbách na budově, kde už nějaký hromosvod je, tohle nikdo neřeší a často ani netuší co tam páchají
Michal K1:
Dobrá otázka. Takže by bylo jediným možným řešením opravdu jenom delší jímač na hřebeni.
Co v případě, že nebude kovový, ale dřevěný rastr...?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana