Jak zjistit, kdo zakopal přípojku do země a odstranil nadzemní vedení?

<< < (3/4) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří_Hrubý  17.07.2021, 17:52

do měření je kabel v majetku odběratele.
Měření má odběratel  v podstatě v nájmu a umístěno opět ve svém rozvaděči. Plomba na měření tedy znamená,  že za deskou není například NO, ale už nezaručuje, že HDV je v bezvadném stavu.

Plomba de facto osvědčuje, že HDV bylo provedeno v souladu s připojovacími podmínkami a odběratel předložil platnou revizi. Kdyby tomu tak nebylo, odmítli by elektroměr připojit a zaplombovat. Těžko tedy mohlo být přeložení do země uděláno načerno, bez vědomí distributora.

Václav Třetí:
Sice bych si to uměl představit, je to technicky proveditelné i bez rozplombování elektroměru a rozvaděče, ovšem byla by to akce na hraně. Hlavně nevidím důvod proč to dělat.

Zrušit vrchní vedení může být zajímavé při opravě domu, to se však dá udělat regulérně. Dům byl dle tazatele ve větším rozsahu opravován v roce 1972, jak jsem již napsal, tehdá bylo zvykem, pokud se nezakabelizova la celá ulice, tak se pouze zrušilo vedení z holých vodičů a nahradilo závěsným kabelem (AYKYZ).

David Hruda:
Citace: Fuk Tomáš  17.07.2021, 22:36

Plomba de facto osvědčuje, že HDV bylo provedeno v souladu...

Pokud kabelová skříň zůstala na svém místě někde ve stěně domu, nikdo s HDV nemanipuloval a ER zůstal zaplombovaný. Jen se změníl přívod do kabelové skříně, místo z "nástřešáku" nebo konzole vede ze země.
Ale že by tohle někdo dělal jen tak ve své režii, to se mi nezdá.

Já kdysi koupil dům, na kterém končilo nadzemní vedení na nástřešáku a místní "obvoďák" mi dost nevybíravě tvrdil, že to vedení muselo vést někam dál a já jsem ho ustřihl.
Musel jsem přitvrdit i já a poslat ho někam, nedal si to vymluvit.

Václav Třetí:
Citace: David Hruda  17.07.2021, 23:25

Pokud kabelová skříň zůstala na svém místě někde ve stěně domu, nikdo s HDV nemanipuloval a ER zůstal zaplombovaný. Jen se změníl přívod do kabelové skříně, místo z "nástřešáku" nebo konzole vede ze země.
Ale že by tohle někdo dělal jen tak ve své režii, to se mi nezdá.

Tak nějak jsem to myslel, jen ještě zbývá udělat z vrchního vedení svod do země a nožovky v plotě a hned to vypadá jak má, protože tak se to běžně dnes dělá.

No ve své režii to bude dělat ten, kdo to potřebuje, třeba kvůli rekonstrukci, přístavbě nebo zateplení. Pak by přicházela v úvahu jedině nějaká fuška domluvená u firmy, která to běžně dělá smluvně pro ČEZ a toho si nikdo ani nevšimne. A bude to levnější než oficiálně.

Já bych to nejpravděpodob něji viděl jako chybu v evidenci u distributora.

O obvoďácích by se dalo vyprávět dlouho, někteří umí zaperlit, jako jeden, kterého jsem potkal, když chtěl udělat dvě nové přípojky pro dvojdomek přes dvě žumpy. Když jsem ho na ně upozornil, tak naskočil do auta a ujel jako uličník. Vše se nakonec vyřešilo jak jsem  navrhoval já a nebyl nejmenší problém On už se raději ani neukázal.

Peter Lovacký:
Citace: Petr Barsc  16.07.2021, 21:27

dům se rekonstruoval v roce 1972.

Za socíku to mohol byť aj kšeft obvoďáka....vt edy to boli iní "páni"  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana