Jakou použít násadku pro hloubkový zemnič pro strojní zatloukání?

(1/2) > >>

Tomáš Žabka:
Na své chalupě potřebuji vyřešit uzemnění hromosvodu, vzhledem k tomu, že nemohu vykopat 20m drážky pro klasický zemnící pásek rozhodl jsem se pro hloubkové zemniče sestavu tyčí 1,5m. U nás jsou k dispozici dva výrobci (co jsem našel) Obo Betterman a DEHN.
Tyto zemniče se dají zatloukat i strojově. Díky tomu, že potřebuji i rozbít chodník (už se rozpadá) rozhodl jsem se, že si pořídím demoliční kladivo Scheppach AB 1900, upínání má šestihran 30mm.
Chtěl bych se optat jestli někdo z vás má zkušenosti s hloubkovými zemniči a jejich strojním, případně ručním zatloukání, jde mi o to, abych koupil celou sadu tedy: špičku, tyče a strojní násadku. Strojní násadka u OBO je od 5,5tis až do 16tis, předpokládám, že cena bude podobná. Má cenu kupovat strojní násadku nebo ne těch pár tyčí stačí ruční ta stojí "jen" 2tis?

Konkrétně u DEHN to je špička 625 001, tyč 625 151, ale strojní násadku neumím přiřadit (ruční je 625 002)
DEHN nabízí: šestihran SW22x108, šestihran SW25x108, šestihran SW28x160 a šestihran WS28 (1 1/8")

Pokud někdo tyto práce děláte, rád si nechám doporučit sestavu, jedno jakou hlavně funkční  :).

Rudolf Švorčík:
,
taky jsem to takto chtěl řešit. Po prostudování jsem z jistil, že to takto asi nepůjde. Kladivo na  jiné upínání než mají zatloukací nástavce. Navíc kladivo má moc úderů doporučuje se 1000-1200 za min. Jinak hloubkové zemniče dělá i J. Pröpster.

Prostudujte si toto.
https://www.dehn.cz/cs/ochrana-pred-bleskem-uzemneni/uzemneni-vyrovnani-potencialu/hloubkove-zemnice

Já možná půjdu tohoto kladiva jestli zjistím že se mi to zaplatí
https://www.schipro.cz/elektricke-naradi/elektricka-kladiva/kladiva-sekaci-a-bouraci/bosch-gsh-27-vc-professional-bouraci-kladivo-673.html

Vím, že  někdo si dělal nástavec i na české zemní tyče.  Ale je to velice těžké na výrobu.
Jinak nástavce na toto kladivo jsou docela levné.
Ale celková cena hloubkového zemniče v současné době bude raketa, když si spočítáte cenu materiálu + další náklady. Ne vždy se to podaří udělat. Prý počítají 30 až 50% na víc na zakázku jako rezervu.

Martin Witr:
sel jsem na to podobne jako vy, zatloukal jsem radeji tyce abych nemusel rozkopavat zahradu.
Pujcil jsem si 30kg bouraci kladivo s upinanim HEX 28 (velky sestihran),  koupil jsem si zatloukaci nastavec s prumerem 25mm a nasledne jsem objednal 3m / 5m tyce z oceli 316Ti coz je ocel vhodna k ulozeni do zeme oznacovana napr. fy DEHN jako ocel V4A.

Pro delsi tyce je dobre predvrtat si napr. zemnim vrtakem 1-2m at nemusite sbijecku tahat tak vysoko na zebrik :) vyslo to levneji nez original teleskopicke tyce od vyrobcu. Diry jsem mel castecne predvrtany zemnim vrtakem, co slo vysypal jsem uzemnovaci smesi DEHNIT.

Tomáš Žabka:
Díky za názory, poptal jsem OBO a poptal jsem DEHN, zatím tedy s ruční násadkou, mimo to jsem poptal Italinox na tyče průměr 25 z oceli 316L (316Ti nemají v sortimentu). Tak uvidíme co příjde za ceny. Vzhledem k tomu, že jsem primárně projektant, pak revizák, až potom montér a mám to jen na jednu akci a to ještě svoji, tak příliš investovat nechci :).S tím vyrobením nástavce jste mi vnuknul celkem zajímavou myšlenku. Ruční úderník je za několik tis kč, a nový sekáč na "no name" kladivo je za několik stovek, není problém ho říznout do rovna a přivařit na ruční úderník, není to sice asi žádné kvalitní řešení, svár bude určitě stát za ... (dva různé materiály),   ale na ty mé dvě tyče by to mohlo stačit. Pokud se tím někdo chce živit, tak určitě profi kladivo s profi nástavcem bude na věky.

Pokud tu je někdo z okolí Žamberka (Orlické hory - místo realizace) kdo tyto služby poskytuje napište mi soukr. zprávu, pokud by cena za práci vyšla +- stejně jako ten "bastl" co se chystám udělat, tak bude mít kšeft :).

Jan Hájek:
Citace: Rudolf Švorčík  08.07.2021, 22:12

Prý počítají 30 až 50% na víc na zakázku jako rezervu.

S touto rezervou je třeba počítat všude tam, kde není písčitá půda. Zatloukané hloubkové zemniče nejsou univerzálním řešením ve všech podmínkách. Pokud ve dvou metrech narazíte na , ,kvalitní,,  placák, končíte.
Úpravy nástavců na zatloukání nejsou s ohledem na kvalitu materiálu nic jednoduchého a je potřeba s tím počítat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana