Lze navýšit jistič ve stavebním rozvaděči?

<< < (2/7) > >>

Miroslav Revús:
Ak je prúdový odber stroja vyšší, ako 16A, tak by sa musel najprv preveriť prierez prívodu pre omietačku. Mal by byť najmenej 4mm2.
Potom by musela byť vymenená vidlica na prívode do stroja za 32A.
Následne by musela byť vymenená aj zásuvka č. 4 zo 16A na 32A a k nej zodpovedajúci prierez pripojovacích vodičov.
A až potom by mohol byť vymenený istič 16A na 25A.

Nebolo by jednoduchšie vymeniť istič B16A za istič C16A?

Peter Munka:
Problem je v par desiatok / stoviek ms trvajucom prudovom naraze pri zapnuti, trvaly odber je urcite s rezervou pod 16A na fazu = zasuvka, zastrcka aj kabel na stroji vyhovuju. Mozno kdesi daleko od trafa by aj sucasny 16A / B vydrzal, inde by som to vymenil docasne za char C, kto je velmi opatrny, moze aj merat a pocitat slucku.

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Revús  02.07.2021, 16:05

...
Následne by musela byť vymenená aj zásuvka č. 4 zo 16A na 32A a k nej ...

Tady je ještě otázkou jak to je zapojené, jestli to je originál výrobek nebo už nějaký bastl
Nechce se mi to hledat, ale myslím, že na jednom okruhu, za jedním ochranným prvkem, nemohou být 3f zásuvky pro různé proudy
(důvodem je možná právě to, co se tu řeší - navýšení jističe podle "silnější" zásuvky a pak možné přetěžování té "slabší")

Miroš Jan:
A opět debata čistě akademická.
Pokud tazatel neuvede všechny relevantní informace, tak je to o ničem. (zle)
Co tak například uvést příkon toho šelmostroje???

Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz  02.07.2021, 19:37

Nechce se mi to hledat, ale myslím, že na jednom okruhu, za jedním ochranným prvkem, nemohou být 3f zásuvky pro různé proudy

Ano, správně!

Jak jsem toto téma otevřel, tak si říkám, že dvě různé 3F zásuvky na jednom jističi, který sice odpovídá té slabší, není v souladu s normou. Kdo vyrobil takovou "bedýnku" (rozvaděč to není, byť se tak tváří) netuším, ale nesvědčí to o řemeslných znalostech a dovednostech autora nic dobrého. Správné řešení jsou dva 3F jističe, pro každou zásuvku samostatný.

Citace: Miroš Jan  02.07.2021, 19:38

Co tak například uvést příkon toho šelmostroje?

Copak příkon, zejména záběrový proud strojů tohoto typu bývá dost velký. Několikrát jsem zákazníkům řešil dočasnou výměnu hl. jističe stavební přípojky za vyšší až do B40A, protože ani B25A nestačil na rozběh stroje s maltou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana