Je nabíječka mobilu žrout energie i když nenabíjí?

(1/3) > >>

Ondřej Ambrož:
Jak si vedou nabíječky na mobilní telefony popřípadě na jiná zařízení v odběru el. energie ve stavu nabíjení a ve stavu kdy ji necháme v zásuvce bez mobilu.

Jiří Fuksa:
To: Ambrož
Jednoduše by se dalo napsat, že nabíječka bez mobilu má příkon naprázdno, s mobilem pak příkon jmenovitý.
Pro zajímavost jsem si připojil svojí nabíječku Nokia typ AC-3E přes kapesní elektroměr Cost Control a zjistil jsem: bez mobilu 0 W, s mobilem 3 W.
Vzhledem k rozlišení měřící hodnoty 1 W je možné, že se odběr naprázdno pohybuje teoreticky v rozsahu 0 až 1 W. Odběr při nabíjení je závislý na stupni nabití baterie a dle štítkového výkonu nabíječky může být až 16 W. Z toho vyplývá, že poměr mezi nabíječkou naprázdno a při plném zatížení může být až 1 : 16 tj, že nabíječka naprázdno odebírá cca 6% jmenovitého příkonu.
Problematika by byla poněkud složitější pokud by jsme se zabývali ještě příkonem zdánlivým nebo jalovým, ale tento váš domácí elektroměr neměří.

Jiří Schwarz:
Je jistý minimální odběr, na který dokáže zareagovat elektroměr, odběry do 1W zpravidla elektroměr "neroztočí" (možná by mohl někdo, kdo má zkušenosti, napsat, jak je to s minimálními odběry u nových elektronických elektroměrů).
Jiný problém je ale v tom, že ne každá nabíječka (ať již na mobil neba na jiné zařízení) je vyrobena seriozně a bezpečně. Jiné to asi bude u originální nabíječky a jiné u nějaké "univerzální" z "hypermarketu" nebo dokonce z "asijské tržnice".
Když chci nechat zařízení trvale zapnuté, i v mé nepřítomnosti, měl bych věřit tomu, že nedojde j situaci, kdy nějaká porucha způsobí nějaký nebezpečný stav, to je třeba že exploze kondenzátoru nepoškodí kryt tak, aby se obnažili žívé části, že při zkratu nebo nějaké závadě nedojde k zahoření,...
S tzv. spínaných zdrojů je větší šance, že při poruše dojde k přerušení pojistky, ale transformátoro vé nabíječky (jsou těžší) už jsem opravoval a zažil roztavenou kostřičku trafa, připálený kryt,... A stačí proražená dioda, kablík mezi zdrojem a mobilem skřípnutí "v kolečku" židle,...
Je to asi věc názoru, ale já si dávám pozor co nechávám zapnuté když u toho nejsem a není to jen kvůli odběru.

Zdenek Hejčl:
Nabíječka Nokia bere naprázdno  4 mA a při nabíjení  26 mA. Stačilo změřit ampérmetrem.

Jiří Petráš:
Ampérmetr ale změří sdánlivý proud, tím se zjistí celkový zdánlivý příkon ale ne činný, za který se platí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana