|
Tomáš Žabka

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 16.06.2021, 21:54 » |
|
Nevím jak dilatace u paneláku, ale podle mě se beton roztahuje méně jak ocel, takže dilatace není potřeba. Ocel (AlMgSi) se vždy prodlouží více jak beton a svod je chytaný v krátkých rozestupech, takže se mírně zvlní mezi podpěrami. Ale to co je na fotce může pomocí elektrodynamic kých sil sundat celý hromosvod ze zdi a možná vymlátit i pár oken. Něco trochu jiného (i když stejná věc "dilatace") jsem zažil v iráku, kde mi místní experti udělali úžasnou věc na destilační koloně cca 75m, která má pracovní teplotu asi kolem 150°C možná víc možná míň (to ví přesně technolog) mi technolog řekl, že se kolona nátáhne o 15cm. Místní v jednom kuse natáhli od shora dolů ochranou trubku na kabel, když pominu, že kabel je namáhaný nahoře svojí vahou na 75m, tak ta trubka až kolona pojede bude o 15cm kratší, jsem zvědav, kde povolí a co kam co spadne. (kabel je armovaný a ochranná trubka je kvalitně sešroubovaná spojkami) Místní nechtějí o předělání aspoň na 4 úseky nic slyšet.
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 17.06.2021, 07:20 » |
|
Nevypadá to zase až tak moc zle, ale myslím, že je to naprosto zbytečné. U nás na objektu panelového domu ve kterém žiji, jsou svody délky cca 25m v pevných podpěrách ve vzájemné vzdálenosti 1m a nepozoruji, že by se mezi podpěrami dělo něco významně viditelného.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 17.06.2021, 12:01 » |
|
Nevím, ale domnívám se, že to vlastnosti svodu spíše zhoršuje.
Před 40 léty se mi zadařilo vidět z dálky zhruba 15 m zafungování hromosvodu v objektu naproti tomu, u kterého jsem právě stál. Poměrně dlouhý zemědělský objekt se šesti svody byl zasažen do jednoho jímače uprostřed střechy a nejbližší svod k tomuto místu se ohřál natolik, že se silně prodloužil a udělal mezi podpěrami oblouky. Silně pršelo, takže bylo vidět odpařující se vodu a po chvíli se svod zase srovnal. Barva na něm byla opálená, ostatní svody se zřejmě zúčastnily odvodu proudu výrazně méně, v daném okamžiku jsem viděl ještě na tři další a ty se takto viditelně nehýbaly a také nebyla poškozená barva - to jsem prohlédl hned po bouřce. Objekt jsem znal, uzemnění bylo provedeno na pásovinu vedenou kolem celého obvodu zdiva, byla to velice poučná ukázka toho, jak je důležitý větší počet svodů.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 18.06.2021, 07:12 » |
|
Máte pravdu. Oteplení FeZn při zásahu bleskem je značné, ovšem AlMgSi při zásahu dosahuje max. teploty do 60°C. Zde hrozí hlavně mechanický ráz, a proto nedoporučuji provádění oblíbených skrytých svodů. Je zajímavé, že investorům nevadí okapové roury, ale na hromo drát jsou přímo alergičtí. A přitom se dá drát krásně schovat za okapovou rouru. Znalosti některých hromosvodářů jsou však přímo zoufalé a ty jim nedovolí vidět dále, než na horizont jejich dlouholetého "umění". Vždy mě zarazí tvrzení "proč bych to dělal jinak, když to léta dělám pořád stejně a nikomu to doteď nevadilo". http://www.kniska.eu/kniska/clanky-1/otepleni_dratu
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 18.06.2021, 22:19 » |
|
Za mne dobrý, vypadá to na originál DEHN dilataci a podpěra taky  . A ta tabulka je také pěkná, ale prý ji chtějí v normě zrušit. 
|
Elektrikář
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 19.06.2021, 07:49 » |
|
A ta tabulka je také pěkná, ale prý ji chtějí v normě zrušit.  A to pak jako přestane existovat?
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 20.06.2021, 07:15 » |
|
Konrétně tady je to k ničemu! Nad ním je PVC držák, a ten drží moc dobře ,než aby se drát v něm posunul při větším teple v okolí!! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 23.06.2021, 10:23 » |
|
A to pak jako přestane existovat?
Přestane existovat v budoucnu jako opatření pro snížení rizika před úrazem el. proudem. Jedním z důvodů je nápis na tabulce, který je v jazyce příslušné země, a tudíž nemusí být srozumitelný cizincům. Více informací bohužel nemám.
|
Elektrikář
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 23.06.2021, 12:59 » |
|
Podle textu připravované 62305-3 Ed.3
Připravovaná ed.3? Uff. Ještěže jsou už 62305 sponzorované a volně přístupné, jímá mě děs s představou dalšího nekřesťansky drahého tisku nové edice. Takhle si to vytisknu jen za náklady na papír a toner, ale i tak je to celé nesmyslné, kdyby nebyly ČSN (alespoň ty sponzorované) uzamknuté pro editaci a dalo se v nich zvýrazňovat a přidávat vlastní komentáře, nemuselo by se tisknout vůbec.
|
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 24.06.2021, 09:15 » |
|
Takhle si to vytisknu jen za náklady na papír a toner
Teď na to hledím, že si vytisknu leda tak kulový. Tisk je zablokovaný taky. Dokonce i to deklarované povolené kopírování obsahu mi nefunguje. Tak to je teda drsný.
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 24.06.2021, 09:20 » |
|
S tým vasim problémom sa dá vybehnúť, ale nie je to legál kóšer, ani one click solution. Preto sa s tým nik nezaťažuje.
Asi vím, co máte na mysli, používám to taky, když si to zorganizuju, vyjde to rozhodně levněji. Jen doufám, že na to IT borci z Času nepřijdou nebo že to neumí vyřešit, to by pak bylo úplně v háji. Každopádně ta omezení u sponzorovaných ČSN mi hlava nebere.
|
|
|
|
|