Má smysl vypínat přívod indukční desky a zásuvky?
František Šohajda:
Vypínač se dával z důvodu, že se dělal jeden 3F vývod pro všechny domácí 3F spotřebiče a zásuvky, motory.....
Aby se dal sporák vypnout samostatně a ostatní spotřebiče běžely!
V moderních instalacích je montáž vypínače pro vypnutí nedává smysl, když máme samostatné vedení z rozvaděče, i kdyby byl třeba o patro níže umístěn. Dám tam na jistič zámek nebo tabulku a mám zajištěnou bezpečnost pro opavu!!
Pokud to má výrobce napsáno v návodu-ten je základ-tak ho samozdřejmě dám!! ::)
Ale u moderních kuchyní nevidím žádný důvod pro něj!!Spíše kazí interiér.
Pavel Horský:
Dám tam tabulku.....to jsou možná poslední slova před smrtí. Vždy se totiž najde "debil", který jistič nahodí "tabulka/netabulka" ;) :D :D
Ale je samozřejmě věcí každého jedince, jak si zabezpečí svoji práci.
Já vypínač doporučuji alespoň za skříňku kvůli údržbě.
Jan Franěk:
Citace: František Šohajda 31.05.2021, 11:38
Ale u moderních kuchyní nevidím žádný důvod pro něj!!Spíše kazí interiér.
Dovolil bych se domnívat, že pokud vyberu vhodné přístroje, ani nepoznáte že se jedná o 3fázový vypínač a klidně ho můžete vložit do vícenásobného rámečku k zásuvkám na lince (kdyby to bylo praktické ;) )
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 31.05.2021, 11:38
...se dělal jeden 3F vývod pro všechny domácí 3F spotřebiče a zásuvky, motory...
Sice jsem se s tím se setkal také a mohokrát, ale vždy to byly kutilské dodělky! Řádně udělané rozvody měly vždy samostatně jištěný vývod pro sporák a samostatně jištěné vývody pro domácí vodárnu, motorovou zásuvku atd.
Co se týká estetiky, ta není dnes problém a hlavně mě to rozesměje od děvčete, které se ohání estetikou, ale sama se obléká jako hastroš! Já považuji spínač sporáku za důležitý a užitečný a různé výmluvy, že se vynuluje nastavení hodin a funkcí a že se může poškodit elektronika považuji za druhořadé, právě u těch elektronických krámů, kde se často prorazí triac nebo speče relé a plotny nejdou vypnout.
Peter Lovacký:
Reálne o návrhu EI furt rozhoduje projektant, no to nezvykne byť nijaký veštec aby vedel, že čo si zákazník nechá v budúcnosti pripojiť do EI počas jej životnosti...
A preto by mal projektant pri návrhu rátať so všetkými možnosťami...
Osobne preferujem (a keď sa dá, tak aj pripomienkujem) v PD cykynu z ističa do KPRky ktorá bude na ľahko prístupnom mieste v blízkosti šporáka (kľudne aj vo viacrámečku)...a ďalej cykynu do ďalšej KO za šporákom nad podlahou kde bude končiť pevná EI, a kde sa do originál prechodovej svorkovnice pripojí poddajný kábel ku šporáku aký požaduje výrobca...
A či už bude hore v KPRke vypínač, alebo len svorkovnica pod krytkou, tak to nech si už rozhodne elektrikár sám podľa návodu,..prípravu na všetky požiadavky už má..
Citace: Jiří_Hrubý 31.05.2021, 09:49
Aj vaša STN EN 82079-1 jasně definuje návod.
Isto je zaujímavá.., no ja som sa p. Hrubý pýtal na právny predpis v Z.z. ktorý nadriaďuje návod výrobcu technickej norme, ...a zatiaľ mám pocit, že nič také neexistuje...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana