|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 22.05.2021, 18:54 » |
|
Dočasně, než vyřešíte dodání originálního dílu, to určitě nebude problém. Jen pak odzkoušejte, že bude ohradník funkční i v nejvzdálenější m místě. Jen věnujte pozornost pevnému připojení vodiče k té trubce Jirka byl o malinko rychlejší 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 22.05.2021, 21:46 » |
|
Vodovodní trubka zmizí tak do roka. To jste kde viděl?? Trubka vodovodní vydrží min 15-20 let ! Z vlastní zkušenosti a měření ! V běžné zemině nebude až tak velký problém!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 22.05.2021, 23:03 » |
|
To jste kde viděl?? Trubka vodovodní vydrží min 15-20 let ! Z vlastní zkušenosti a měření ! V běžné zemině nebude až tak velký problém!
A kde jste to měřil? V běžné výstavbě, nebo u elektrického ohradníku? Zde to uzemnění není z důvodu ochrany, ale je čistě pracovní, je tedy trvale zatížené průchodem proudu, proto se občas stává, že se "ztrácí". Nejčastěji se používá u ovcí napětí 10 - 15tis V s větším Joulovým výkonem, protože ovce má hustou srst, a tak aby to vůbec pocítila. Na uzemnění ohradníku to bohatě stačí a vydrží léta, vylepšil bych to nátěrem syntetikou 30cm nad a pod zemí.
Ale zde nejde o podpěry na plot, nýbrž o pracovní zemnič  to je trochu rozdíl
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 22.05.2021, 23:33 » |
|
Na kavkazský pastevecký psy (8-10kV) fungoval ohradník s dvoustovkou hřebíkem, délka ohradníku byla asi 300m a v podstatě skoro kruh od zdroje, protože to byla první instalace tohoto o jsem dělal a nějak mi to nedocvaklo, až jsem otevřel při montáži návod od zdroje. Takže na provizorní zprovoznění bude to co máte určitě stačit. Pokud to má být na pořád, tak by to chtělo něco "profesionálněj šího". Toho proudu tím uzemněním až tak moc neteče, ideálně je ohradník izolovaný proti zemi a vybíjí se právě přes hlídanou zvěř. Ideální v realitě samozřejmě neexistuje, takže probíhají v intervalu cca 3s pulsy o minimálním proudu. Zkuste si to spočítat,  když jsme někde dělali měření na bludné proudy, starý praktik mě poučoval, že 1A odnese za rok asi 10kg železa.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 23.05.2021, 07:03 » |
|
Jo, napsal jsem to nepřesně. Sice je to uzemnění pracovní a je "trvale" zatěžováno, ale samotný ohradník není trvale pod napětím, jsou do něj vysílány v pravidelných intervalech impulsy. To trvale bylo myšleno tak, že je to jeden z výstupů (pólů) na výstupu ohradníku. Mnoho ohradníků (jejich zdrojů) je vybavena detekcí svodů a tak je provozovatel upozorněn na přerostlou trávu a přílišné svody přes tuto trávu, které snižují účinnost ohradníku. Mimochodem bývá to i dobře slyšitelné. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.05.2021, 13:38 » |
|
Tabuľke 54.1 v našej 5-54ke to stačiť nebude...
No a to mají tazateli raděj utéct ovečky, protože nenašel 3/4 ale jen půlku? Zase to nehroťte, není to dům, jedná se o ohradník, dočasné zařízení (přesouvá se), pravidelně kontrolované, takže když použije trubku co má, k tomu připojí přes ideálně nerezovou svorku ohradník, změří jeho účinnost, tak se nic nestane.
|
|
|
|