Jaký doporučíte konkrétní typ zásuvky pro smyčkování (Al + Cu)?

(1/2) > >>

Honza T.:

Po přestěhování jsem zjistil, že dvojzásuvka v kuchyni nad pracovní deskou se při větší spotřebě hřeje (rychlovarná konvice, ...) a smrdí. Ze stejného místa to smrdí i když připojím konvici do jiné zásuvky na druhé straně linky.

Po rozebrání jsem zjistil, že k lince je přívod Al (2,5) do této zásuvky a dále jso smyčkováním připojeny další 3 zásuvky, ale už 1.5 Cu.

Zásuvka nemá oddělené svorky a není tak vhodná na smyčkování, natož kombinaci Cu+Al v různých průřezech. Vodiče jsou samozřejmě spečené a zásuvka na vyhození.
Vše jsem odpojil.

Kuchyně má bohužel zadní stěnu nad deskou lepenou na zeď a nechci to teď komplet předělávat, rád bych zkrátil poškozené části obou vodičů a použil nějakou vhodnou zásuvku na smyčkování.

Doporučíte mi výrobce a typ? V katalozích tyto informace často chybí a není vidět vnitřek (strojek).

Hledám jak dvojzásuvku, tak dvojitou zásuvku (dvě krabice těsně vedle sebe).

Vít Rotrekl:
To co potřebujete je páčková svorka WAGO řady 221, a kontaktní pastu. Průběžné vodiče spojit svorkami, do kterých před strčením nacpete tu kontaktní pastu.
Za každou zásuvkou takhle ptopojíte a uděláte odbočku vodičem Cu do zásuvky.

PS: Protože to nevíte, co s tím, tak zřejmě nejste elektrikář, takže doporučuji návštěvu odborníka, pro kterého to bude práce na pár desetiminut. Ono i připojení zásuvky na starý Al rozvod může mít nějaká úskalí a lze to zapojit životu nebezpečně.

Vratislav Fugl1:
Citace: Vít Rotrekl  18.05.2021, 23:18

Za každou zásuvkou takhle ptopojíte a uděláte odbočku vodičem Cu do zásuvky.

Ale ono to od té problematické zásuvky již JE v mědi 3x1,5.  Stačí teda asi (dle situace) jen u té problémové,.... ;)

M S:
To, či stačí vykonať úpravu len u problematickej zásuvky, alebo nie, záleží od nasledovného:

1 - Opraviť len problematickú, všetko nechať revíznym technikom premerať
2 - Opraviť pre istotu všetky a nechať revíznym technikom premerať

Vzhľadom k tomu, že to už raz bude rozbabrané a ide o zásuvky na kuchynskej linke, ktoré sú vysoko zaťažované, plus revízny technik sa na mieste vyskytne tak či tak, je rozumné spraviť to raz a poriadne. Časový a finančný rozdiel je minimálny.

Vratislav Fugl1:
Citace: M S  19.05.2021, 11:37

2 - Opraviť pre istotu všetky a nechať revíznym technikom premerať
Vzhľadom k tomu, že to už raz bude rozbabrané a ide o zásuvky na kuchynskej linke, ktoré sú vysoko zaťažované, plus revízny technik sa na mieste vyskytne tak či tak, je rozumné spraviť to raz a poriadne. Časový a finančný rozdiel je minimálny.

Málo čtete dotaz, či jen povrchně,... Pán píše přeci jasně: Kuchyně má bohužel zadní stěnu nad deskou lepenou na zeď a nechci to teď komplet předělávat, rád bych zkrátil poškozené části obou vodičů a použil nějakou vhodnou zásuvku na smyčkování. On nedělá rekonstrukci kuchyně !!
Tím neříkám, že je tam vše OK, to se jeví spíše opačně, ale dotaz byl položen tak, jak je napsáno.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana