Jak mohu se strojní VŠ získat oprávnění podle vyhlášky 50/78Sb.?
Šimek Ondřej:
Studuji spš strojní a jestli vše dopadne dobře, nastoupím na VŠB obor Mechatronika. Již ¾ roku se vzdělávám v elektřině díky koroně a arduinu. – Oboji už mě taky obralo o X peněz díky různým ele součástkám z Číny atd…
K věci – jelikož jsem si myslel, že elektřina je jen pro chytré lidi, tak jsem se tomu nikdy moc nevěnoval, ale postupem času jsem tak nějak pochopil vo co go. A ikdyž mám směr strojaře, nevidím v tom důvod proč nemít i znalosti z elektro, když chci. Napadlo mě teda, že bych si udělal rekvalifikační kurz elektrikáře. Jednak z důvodu toho, že mohu mít další praxi, další zkušenosti ale taky z důvodu uplatnění na trhu práce. Co tak vidím, tak strojařů, kteří se vyznají v elektrice moc není, toho bych chtěl využít. VŠB mi 50 nedá, a co jsem tak hledal na tomto fóru a jinde, tak jinou možnost, než toto jsem nenašel ( v Ostravě) : https://www.sse-najizdarne.cz/uchazeci-o-studium/kurzy-a-rekvalifikace/kurz-elektrikar/.
Chci jen vědět, jestli si myslíte, že můj záměr je správný. Nebo máte zkušenost, že člověk, který má tento kurz za sebou tak je k ničemu. Určitě záleží, jestli to je člověk co chce/nechce. Ale taky jestli pro mě už není pozdě.
Jan Bocek:
Citace: Šimek Ondřej 17.05.2021, 14:20
Chci jen vědět, jestli si myslíte, že můj záměr je správný. Nebo máte zkušenost, že člověk, který má tento kurz za sebou tak je k ničemu. Určitě záleží, jestli to je člověk co chce/nechce. Ale taky jestli pro mě už není pozdě.
V podstatě jste si odpověděl sám.
Pozdě není nikdy. Propojení oboru elektro a strojního, podloženého kvalifikací je vždy plusem.
Poznal jsem v životě stovky vyučených elektrikářů, kteří byli málo použitelní na samostatné myšlení. Ve skupině byli ale dobří. Mnozí se profesně zastaví ve dvaceti létech. Ale blbosti nezbavuje ani vysoká škola.
Znám spoustu osob, které se vyučili v oboru elektro, následně absolvovali SŠ strojní a VS kybernetiky. Založili firmy, ústavy a jsou velice etablováni, neboli úspěšní.
Ta škola v Ostravě má tradici. V době, kdy Vítkovické učiliště mělo ještě přes 100 tříd, tak jsme před 30 léty spolupracovali . Věřím, že tam jsou dobré odborné základy....oso bně bych ten krok doporučoval. Odnesete si určité znalosti i dovednosti a také potřebné vysvědčení. Z hlediska legislativy vše prozkoumejte a porovnejte s novým zákonem, který leží v PS.
Na stránce školy je uvedeno:
Cíl kurzu:
Připravit zájemce k úspěšnému složení zkoušek z jednotlivých profesních kvalifikací daného oboru. Po úspěšném složení zkoušek z profesních kvalifikací má uchazeč možnost přihlásit se k vykonání závěrečné zkoušky oboru Elektrikář konané dle jednotného zadání závěrečných zkoušek a získat výuční list.
Přejí GL
Jaroslav Jonáš:
Podle vyhl.50/1978 Sb. nelze získat oprávnění, ale osvědčení
Jan Bocek:
Než tazatel získá výuční list, tak již vyhláška 50/78 Sb. nebude platit
a budeme se řídit podle názvosloví dané zákonem o vyhrazených technických zařízeních,
který ve svém znění leží v poslanecké sněmovně od roku 2019.
Poznámka je ale dobrá, protože jak výuční list, nebo maturitní vysvědčení i vysokoškolský diplom je jen osvědčení o vzdělání v oboru a musí následovat praxe, která umožní mít oprávnění k činnosti na vyhrazeném zařízení.
V položené otázce v záhlaví je zřejmě překlep se záměnou oprávnění/osvědčení....
dayslypper:
Předně předpokládám, že je řeč o "§6 Pracovníci pro samostatnou činnost" a vyšších paragrafech.
Jsem absolvent oboru Mechatronika na FSI VUT v Brně a právě to řeším.
Absolvování oboru "Mechatronika" a "Výrobní stroje, systémy a roboty" vám v případě VUT bude uznáno jako dokončené elektrotechnic ké VŠ vzdělání, pokud absolvujete v navazujícím magisterském studiu (Ing.) předmět XB0 - Bezpečnost práce v elektrotechnic e https://www.fme.vutbr.cz/studenti/predmety/230476
VŠ je lepší než výuční list především z důvodu, že v řadě případů vyžaduje kratší praxi.
Nicméně praxi samotnou vám VŠ nezajistí. Tu získáte až u zaměstnavatele po studiu, kde po určitou dobu budete mít §5. A po získání praxe můžete povýšit na §6.
Nebo nad rámec studia si domluvit nějakou brigádu buď přímo na škole, nebo u potenciálního budoucího zaměstnavatele, k čemuž by měl stačit §4, pokud budete pracovat pod vedením pracovníka s §6.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana