Proč nemohu mít před elektroměrem výkonový jistič místo běžného modulárního?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Václav Třetí 13.05.2021, 11:45
To je právě ten vtip, chránič by mohl pomoci pouze v případě zkratu L-PE, což není v případě L-N .
To je snad každému jasné.
Původní dotaz byl na zkrat, nečetl jsem detailně celé vlákno. Přepálení žárovky není zkrat. Je to oblouk, který se tak chová...
Velký Bobeš:
Citace: Rozmahel Vladimír 13.05.2021, 17:00
Přepálení žárovky není zkrat. Je to oblouk, který se tak chová...
(poklona) za poučení. To jsem rád, že jste mi vysvětlil co se v tom mém LED svět zdroji stalo. Ještě chybí třeba poučení, že LED žárovka není žárovka. ;D
Dosud jsem žil v domnění, že poruchové nadproudy dělíme na přetížení a zkraty. >:D
Rozmahel Vladimír:
Nic proti vašemu názoru.
Z hlediska OPNDN si zkrat představuji jako galvanický - trvalý spoj na neživou část. To se projeví nadproudem nebo chceteli zkratovým proudem a vybaví předřazená ochrana. Porucha zůstane trvale "svařena".
V žárovce to myslím je trochu jinak.
Přepálení vlákna vytáhne oblouk a proteče zkratový proud úměrný impedanci obvodu.
Po obnovení napětí nic dále nevypíná.
Jiří_Hrubý:
Citace: Velký Bobeš 13.05.2021, 17:54
Dosud jsem žil v domnění, že poruchové nadproudy dělíme na přetížení a zkraty. >:D
A zkraty dělíme na další podskupiny, mezi nimiž je i obloukový zkrat, takže doměnka správná, jen ji stačí trochu rozvést.
Velký Bobeš:
Citace: Rozmahel Vladimír 13.05.2021, 18:07
V žárovce to myslím je trochu jinak.
Přepálení vlákna vytáhne oblouk a proteče zkratový proud úměrný impedanci obvodu.
Po obnovení napětí nic dále nevypíná.
Psal jsem o LED zdroji. Takže je zbytečná diskuze jak se přepaluje vlákno. Chtěl jsem jen uvést, že porucha tohoto 3W zdroje způsobila výpadek několika stupňů jištění za sebou, na konci jistič 25A, char. B. A jak to probíhalo je úplně irelevantní. :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana