Je vhodnější přpínání motoru Y/Δ s pootočením fázorů vpřed nebo zpět ?

(1/2) > >>

Jan Kelbich:
Jak je vhodnější provádět přepínání při těžkém rozběhu motoru Y/Δ, s pootočením fázorů vpřed nebo zpět ?

Je to teoretická otázka, zřejmě se zanedbatelným významem pro praxi, ale přesto mě to zajímá.

Zdeněk Dančák:
U asynchronního motoru s kotvou nakrátko, které pracují se skluzem je pootočení mag pole o 120° asi už jedno ne? Teda, pokud je mezi přepnutím nějaká prodleva. 

Jan Kelbich:
Citace: Zdeněk Dančák  22.04.2021, 12:05

... pootočení mag pole o 120° ...

Pootočení bude π/6 (tj. 30°). Projevit se to může u SM, příp. u ASM pokud k přepnutí dochází v kratším čase než zanikne magnetické pole rotoru vlivem odporu klece nebo rotorového vinutí.

Zdeněk Dančák:
120° jsem myslel fyzickou pozici a rozdíl mezi fázor "dopředu" vs "dozadu" a to by (myslím),  měl být rozdíl 120°,  ale pravda, že platí jen pro 2pólový motor.

Jinak motor ve skluzu není synchronizován ani z původním magnetickým polem a během pauzy při přepínání se zcela jistě fázově pootočí vůči "poslednímu magnetickému poli" a pootočí se docela náhodně, nepředvídateln ě....leda že by se sledovaly otáčky a připojení by nastalo ve správný okamžik, ale bude stejně do skluzu.

Jan Kelbich:
Citace: Zdeněk Dančák  22.04.2021, 13:30

120° jsem myslel fyzickou pozici a rozdíl mezi fázor "dopředu" vs "dozadu" a to by (myslím),   měl být rozdíl 120°,   ale pravda, že platí jen pro 2pólový motor.

Rozdíl mezi "dopředu" a "dozadu" je π/3, pootočení mezi hvězdou a trojúhelníkem je ±π/6. Pokud jedna trojice svorek zůstává na stejných fázích, tak to ani jinak nejde. Fyzicky, tj. "mechanicky" to bude stejně nebo méně, podle počtu pólových dvojic.
A při přepnutí Y/Δ pootočit fázory o 2*π/3 bez nějakých specialit vůbec nejde.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana