Kde se dají sehnat PLC založené na hradlovém poli FPGA ?
Jan Kelbich:
Citace: Pípal Tomáš 14.04.2021, 21:29
Zajímavý přístup. Na PLC mám opravdu rád jejich snadnost ladění programů a pohledu dovnitř programu.
No, já zese se naopak programování, tj. tvorbě algoritmu vyhybám. Proto mě zajíma něco, kde mohu tvořit "přímo hardware", navíc obvyklým postupem, který znám právě z FPGA (ev. ASIC, ASSP).
M S:
Ak ste zvyknutý na konkrétny typ FPGA, na test funkcionality by asi bolo najjednoduchši e (a cenovo znesiteľné) buď použiť priamo dev board alebo si navrhnúť vlastnú DPS, s potrebnými I/O vstupmi a výstupmi v správnej napäťovej hladine.
Nahádzať na DPS pár desiatok optocouplerov je najmenší problém, prípadný A/D D/A konverter nie je nič zložité.
Samozrejme, uvedené platí, ak sa s obvodom chcete hrať, alebo niečo testovať, inými slovami nahradiť bežné jednoduché PLC - logický automat. Pre prípadný predaj alebo výrobu samozrejme alpha verzia riešenia poskladaná na kontaktnom poli alebo viacerých DPS s adaptérmi nepripadá do úvahy.
Jan Kelbich:
Citace: M S 15.04.2021, 09:29
... Nahádzať na DPS pár desiatok optocouplerov je najmenší problém, prípadný A/D D/A konverter nie je nič zložité. ....
Tohle je mi jasné, jde vlastně je o to vestavět FPGA, nějaké ty oddělovače I/O a pár nutností (napájení, oscilátor, konfigurační paměť, ...) na DPS do krabičky na DIN lištu.
A pokud jde o devboard, ten mám.
Jen mě napadlo, kdybych to někdy náhodou potřeboval pro nějakou domácí automatizaci, tak jestli to náhodou už někdo nevyrábí.
PS.: Možná zajímavý námět pro nějakého českého výrobce. :)
Pípal Tomáš:
Tímhle jdete trochu proti proudu .. PLC jsou trochu specifický obor.
Problémem je že PLC kopírují vývoj klasického programovaní pro počítače se zpožděním cca 20 let.
Dneska jsou k dispozici PLC založena na raspberry,
popřípadě větší výrobci umožňují do PLC vložit uživatelské knihovny napsané v C/C++
Citace: Jan Kelbich 15.04.2021, 11:50
Tohle je mi jasné, jde vlastně je o to vestavět FPGA, nějaké ty oddělovače I/O a pár nutností (napájení, oscilátor, konfigurační paměť, ...) na DPS do krabičky na DIN lištu.
Pípal Tomáš:
Ve vašem případě je asi nejvhodnější použít váš dev kit, připojit nějaký rozumný napájecí zdroj, a celé to dát do nějaké krabičky.
Pro vstupy a výstupy použít nějaký nějaký existující systém vzdálených IO s komunikací přes ModBus TCP/RS485, to by mělo FPGA zvládnout.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana