Libor Chládek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 07.04.2021, 18:16 » |
|
Budu zapojovat krbovky. V místě umístění je zásuvka - přímo za kamny. Tu mohu samozřejmě zaslepit a obložit dlażdičkama, ale raději bych jí zachoval. Existují žáruvzdorné zásuvky? Viz foto.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #1 kdy: 08.04.2021, 14:34 » |
|
Budu zapojovat krbovky.
Do zasuvky? Tu mohu sam........, ale raději bych jí zachoval.
Máte k tomu nějaký normální a logický důvod? Existují žáruvzdorné zásuvky?
Znám pouze některé zásuvky, co vydrží z pohledu tepla více než běžné. Nicméně přímo žáruvzdornou zásuvku neznám. Což samozřejmě neznamená že někdo něco podobného není. Ale nedovedu si představit k čemu by byla. To aby jste měl i žáruvdorný prodlužovák, který pak do té zásuvky budete strkat. Nepřijde mi to reálné, ani mi to nedává smysl. Provedl bych pevný spoj těch kabelů a klidně to pak obložil. Zde by zásuvka stejně byla k ničemu a jen by mohla být zdrojem poruchy. ELektrikář to spojí za pár minut podobně, jako se provádějí spoje v zemi. TO je prostě jistota
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Libor Chládek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #4 kdy: 09.04.2021, 10:39 » |
|
Především za odpovědi. Zapojovat budu samozřejmě kamna do komínu, ale za nimi je zásuvka. Logický důvod proč jí zachovat je, že v místnosti je málo zásuvek a nechce se mi sekat / lištovat pro zásuvku novou. Jak bylo zmíněno, hodí se přesně pro vysavač atp. Zkusím tedy nějakou tepluvzdornou překážku mezi kamna a zásuvku a otestuji teplotu. Pokud by měla být pro elektrifikaci nevhodná, proklemuji a zaslepím. ještě jednou za názory.
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #5 kdy: 09.04.2021, 12:47 » |
|
Já osobně bych asi použil nějakou starší zásuvku naší výroby, která má keramický strojek a kryt z termosetu = bílého bakelitu. Máte tam dvojzásuvku Klasik, takže bych vzal provedení dvojzásuky co bývala hojně v panelácích v lištových krabičkách. Jediný problém je sehnat nějakou zachovalou starší, protože to původní provedení se již nové nedodává. Je k dispozici sice tvarově velmi podobná, která na původní lištovou krabici sedí, ale strojek je plastový a kryt z termoplastu, čili totéž co tam máte. Bakelit má lepší odolnost proti teplu a nestárne, nežloutne. Při provozu kamen v zimním období bych mezi zásuvku a kamna dával nějakou ohnivzdornou překážku, aby byla zásuvka chráněna proti přímému sálání.
Protože říkáte, že je v místnosti málo zásuvek, tak bych při nejbližším malování zásuvku vysekal a posunul do dostatečné vzdálenosti a protože je velice pravděpodobné, že bude zapojena jako průchozí, tak bych udělal místo původní jedné hned dvě, čímž nebude problém nahradit původní vedení novým a nebude třeba dělat nějakou spojku ve zdi.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #8 kdy: 11.04.2021, 19:37 » |
|
Pokud bude připravena tepluodolná přepážka, lze použít jakoukoliv běžnou zásuvku. Nicméně stále nejsem přesvědčen o tom, že je to správné umístění zásuvky, byť například pro vysavač na popel. Osobně bych se "hecnul" a klidně přisekal pár zásuvek o kousek vedle. Jednak bych jich pak měl více (dostatek asi těžko) k dispozici a pak bych nemusel řešit přepážky, nebo čekat až krbová kamna vyhasnou, abych se nespálil při zapojování kabelu za ně. Není to zas tak hrozné a ani zas tolik práce. Jedno dopoledne a je hotovo. Záeží na vzdálenosti a počtu zásuvek.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #9 kdy: 12.04.2021, 03:41 » |
|
O tomto provedení jsem v první chvíli také zauvažoval, ale téměř hned jsem ho zavrhnul. Vzhledově je to sice čistě provedené, ale hodí se to leda do průmyslového prostředí. Největší problém vidím v tom, že se hliníkové tělo s víčkem od kamen ohřeje a potom se začne tavit vnitřní plastová vanička zásuvky, ta je z termoplastu typu ABS.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|