Lze ušetřit peníze při výměně hliníkové elektroinstalace v domě 4+1?

<< < (2/3) > >>

Pavel Horský:
Je to přesně tak, jak píše kolega Franěk.
Ještě když jsem prováděl fyzicky instalačky, neměl jsem problém s tím, aby si investor provedl hrubou přípravu sám (sekání drážek, sádrování krabic, vrtání otvorů...). Pravda je rovněž taková, že se mi několikrát stalo, že jsem musel investora v této činnosti zastavit, protože nebyl schopný provést přípravu tak, aby se pak dala využít k instalaci kabelů (úzké a mělké drážky, špatně zasádrované krabice, úzké prostupy ve zdech...). Ne každý je schopný toto pochopit do té míry, aby byla příprava košer a já pak nemusel 1/2 dosekávat a dolaďovat.

Vysekávání nebo vytrhávání starých kabelů je nesmysl, pokud nesundáváte všude omítky.

A na čem obecně ušetřit?
- na projektu se šetření opravdu nevyplácí
- na instalaci bez záruk se rovněž nevyplácí

Ušetřit můžete na dalších věcech, jako je sanita objektu, obklady, podlahy, levná kuchyňská linka, sušička s pračkou v jednom, jedna TV v domácnosti.... .

Těch věcí je opravdu hodně a věřte, že elektroinstala ce do nich nepatří, stejně jako voda, odpady, plyn a topné rozvody.

František Šohajda:
Nechal bych to sádrování krabic na elektrikářovi !!
Z praxe už mám hodně zkušeností, že se do toho dávají i elektrikáři, kteří pracují na strojním
zařízení a řeknu vám zasádrovat od nich krabici, no groteska .....(sádra tuhne, krabice nerovně instalované a další!
Zase elektrikář co dělá celý život instalace moc neumí opravovat strojní zařízení!!
Každé chce svoje !

Základ je si sednout s projektantem a vše dobře rozmyslet, kde a co bude i do budoucna...

Václav Třetí:
Ušetřit se dá na televizi nebo pračce, koupit levnou nebo z druhé ruky, protože se dnes nepředpokládá, že ji budete mít 30 až 50 let jako tu instalaci.

Já doporučuji starou instalaci pokud možno vysekat, drážky se dají znovu využít a je to výhoda, že se stará vedení nepletou s novými a nehrozí, že si přeseknete nové vedení pod dojmem, že je to starý, již nepoužívaný kabel.

Jan Franěk:
Citace: František Šohajda  08.04.2021, 10:41

Nechal bych to sádrování krabic na elektrikářovi !
.....

Většinou těm co to neumí ukáži postup a pak je to jejich boj. Jestli pak bude krabice šikmo, jestli ji snadno vytrhnou a podobně, je pak jen jejich odpovědnost. Pokud po udělání omítek někde koukají kabely uložené v mělké, nebo nedostatečné drážce, tak se budou muset podsekat a omítka opravit. Občas pak dochází i k jejich poškození zedníky. ALe to je každého volba a odpovědnost.
Když si sami vymalujete, taky po uschnutí zjistíte, že tam máte několik míst která se úplně nepovedla. Buď si to ještě opravíte (podruhé, potřetí...) ,  nebo vám to bude jedno. POkud chcete perfektní výsledek, holt si zaplatíte profesionála. To platí napříč všemi profesemi. Elektrika v tomto není vyjímkou. Tedy chci ušetřit, stojí mne to víc práce a výsledek nebude pravděpodobně 100%,  nebo si to zaplatím a budu logicky vyžadovat perfektní výsledek.

Snaha něco ušetřit je cekem pochopitelná i běžná. Jednu možnou cestu  jsme navrhli. Co ale nikdy nepodpořím je snaha ušetřit za každou cenu a na všem.

Srandou je, že často stojí zbastlená instalace velmi podobné peníze, jako dobře odvedená práce, včetně projektu. Podepisují se na tom třeba vícepráce, které by s projektem v ruce nešly obhájit, například protože je to v projektu již řešeno a na nic se nezapomnělo a co obsahuje projekt, bylo součástí cenové nabídky. Občas se tak děje schválně, protože vícepráce jsou lépe honorovány, než práce u nichž je cena kvůli výběrovému snažení snížená.

Jiří Schwarz:
Citace: František Šohajda  08.04.2021, 10:41

Nechal bych to sádrování krabic na elektrikářovi !
...

Pokud se provádějí rozsáhlejší úpravy, obklady,... je skvělé, když se elektrikář dokáže domluvit a dokáže spolupracovat se zedníkem, ubrušovat flexou vyčnívající krabičky nebo podkládat redukčními kroužky utopené krabičky je zbytečná komplikace, i když řešení to má...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana