Jak připevnit DIN lištu, pokud hlavy šroubů brání nasunutí přístrojů?

<< < (7/8) > >>

Jiří_Hrubý:
Sice cením myšlenku a "snahu" dát stroji nějaký upgrade, ovšem hned první pohled na schéma úprav mne trochu děsí.
Vidím tam N vodič, který u stroje tohoto typu považuji za nemístný, od toho jsou trafa, zároveň nevidím, že by byl coby pracovní vypínán a navíc vidím jakýsi spínací kontakt u PE.
Takže pochvala za záměr, ale důrazné doporučení ke konzultaci a provedení návrhu úprav zapojení od "strojaře".

Martin Dušek:
Nebudete mi to věřit, ale o tom nevypínaném nuláku vím (moje lenost opravit to ve schématu...). Vypínač bude 4-pólový.

PE vypínaný není, jen se tam přimotala část symbolu, co vypadá jako kontakt (má to asi znázorňovat ovladač toho vypínače).

V okolí pár "strojařů" mám, ale těch kdybych se zeptal, jak to zapojit, tak z toho vypadne ještě něco mnohem horšího než co mám teď :D Konzultuju to na forum.strojire nstvi.cz, pár borců tam upgrade elektriky SV 18 dělalo, ale samozřejmě to jsou, co se elektriky týče, asi taky jenom poučení laici.

Martin Kurka:
Citace: Martin Dušek  08.04.2021, 15:43

Kde vidíte v zapojení potenciometr?
Mimo to bych předpokládal, že měnič má vstupy pro potenciometr ošetřené tak, že pozná upadlý drát.

Na panelu měniče je vždy, nebo je tam mechanický rotační enkondér. A upadlý drát nepozná.

Měnič slouží pouze k tomu, aby dokázal brzdit motor při zastavení vřetene. Rychlost bude nastavena napevno (50 Hz),      v soustruhu je mechanická převodovka.

K těmto účelům slouží mnohem levnější a mnohem menší softtstart druhého typu s DC brzdou.
Mimochodem víte co je to chyba překročení DC napětí v meziobvodu měniče? A jak se motory SV soustruhů rychle brzdily protiproudem na AlNiCo a jak to rychle brzdilo? Nemáte-li měnič zadarmo už jste prodělal částku na platbu pro elektrokonstru ktéra.

Ne, kostra je připojená skrze din lištu v jednom místě  prošroubovanou do nosného plechu rozvaděče. Už jsem to psal.

Silně si pletete i rozdíl mezi ukostřením montážní desky a potřebným celoplošným ukostřením prvků na DIN liětě. To jsou základní bezpečnostní rozdíly, abeceda elektrikáře pro stroje.

Bezpečný stop, bavíme-li se o vstupu měniče STO - Safety Torque Off - motor se vypne a setrvačností dotáčí, jsem nevyužil záměrně. Možná chyba z hlediska bezpečnosti, kterou neumím domyslet.
Souhlasím s Vámi, neumíte.

Možná jsem prohospodařil místo. V tom případě mi kdyžtak prosím ukažte, kterými komponentami se v případě podobných rozvaděčů dá ušetřit místo.

Měnič místo softstartéru, DC ovládání místo AC trafa,  jeden zbytečný stykač a jeden motorový jistič, předimenzované stykače...
Ale to je na rozdíl od absence povinné základní bezpečnosti stroje pro někoho bez zkušeností omluvitelné. Základní bezpečnost stroje je neomluvitelná a stroj ji neodpouští.

Pokud se nechcete řídit dobrými radami a zkušenostmi a nic s Vámi nepohnulo, tak vám není pomoci.
Bohužel to asi dáte do skoro funkčního stavu, ale dát to i do bezpečného a spolehlivého stavu, na to nemáte. To se ještě budete muset pod někým zkušeným hodně hodně naučit a svoji práci si nechat od odborníka zkontrolovat do nejmenšího detailu. Vaše Ego a Vaše paličatost si to nechce přiznat. Jsou bohužel takové typy lidí a tak vám už více pomoci a poradit nedokážu.  

Martin Dušek:
Uvažte třeba, že existuje spousta strojů, ke kterým si laici přibastlili frekvenční měnič. Kdybyste tady rovnou prozradil, jak ošetřit ten upadlý potenciometr, tak tím významně přispějete ke zvýšení bezpečnosti těchto strojů. Minimálně u budoucích konstrukcí lidí, kteří přijdou na tuhle stránku :) Ale chápu, že tady jsme v trochu prekérní situaci, kdy vy radit nemůžete, protože by vás nějaký blbec, co vaši radu špatně pochopil a špatně implementoval, mohl přivést do kriminálu. Takže mě napadá otázka: Nescházíte se ještě někde jinde, a to anonymně?

Hádám, že ten softstart by mě stál asi stejně co měnič. Překročení DC napětí v meziobvodu bych asi tušil, jak se brzdila SVčka, typ RD se stejnosměrným motorem nevím, typ RA se brzdil mechanickou brzdou na řemenici u převodovky, teda když to zrovna fungovalo. :D

Asi si pletu rozdíl mezi ukostřením montážní desky a potřebným celoplošným ukostřením prvků na DIN liště. Já to v podstatě asi jako laik neřeším, pro mě je důležité dostat ochranný vodič spolehlivě všude tam, kde by mě to mohlo kopnout.

Bezpečnostní funkce měniče - dobrá, pokusím se využít. Ale stejně bych potřeboval vysvětlit, proč to mnou navržené zastavení není OK.

Prohospodařené místo - stykače jsem už měl a byly na 24 VAC, stykač a motorová ochrana zvlášť na motor chlazení je z toho důvodu, že by chlazení mohlo být případně spouštěno nějak inteligentně přes měnič, aby soustruh zbytečně pořád nehučel, když to není třeba.

Miroš Jan:
Citace: Martin Dušek  08.04.2021, 22:15

Asi si pletu rozdíl mezi ukostřením montážní desky a potřebným celoplošným ukostřením prvků na DIN liště. Já to v podstatě asi jako laik neřeším, pro mě je důležité dostat ochranný vodič spolehlivě všude tam, kde by mě to mohlo kopnout.

Jo jo. Pleteš se. Nemáš ani šajnu co to vlastně je.
Správně provedení připojení vodiče PE, je totiž základ. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana