Žárovka a elektrotechnické mýty kolem ní nebo fakt víš už všechno?
Karel Bělohlávek:
Další velmi rozšířený mýtus:
Pokud nerozvinete prodlužovací přívod navinutý na bubnu, může při větším zatížení dojít v důsledku indukce k jeho poškození.
Citace: Pavel Horský 03.04.2021, 12:48
Koukám, že jste vlákno celkem dobře zahumusili :(
Možná by to chtělo důkladný zásah moderátora :-[
Pro někoho to naopak může být velmi zajímavá diskuse o odporu žárovkového vlákna. Moderátor by měl velmi těžké rozhodování. Doufám, že i u mnou výše uvedeného tvrzení o prodlužováku dojde k podobným úvahám o měření indukčnosti bifilární cívky.
Pavel Horský:
Citace: Zdeněk Dančák 03.04.2021, 13:05
Postupně se přidaly problémy, které jsou složitější, než ten na který jste reagoval nejprve sám, tak přibylo také příspěvků s vysvětlením nebo upřesněním stavu.
Ano, máte pravdu.
Proto také volám po samostatném vláknu, kde se pak mohou tyto složitější problémy řádně prodebatovat.
Je dobré si uvědomit, že ne vše a ne vždy je ku prospěchu dané věci, dané diskuse.
Zdenek Skotnica:
Citace: Fuk Tomáš 02.04.2021, 14:58
I to je mýtus. Ve skutečnosti bude ten výkon třetinový.
A bude to platit i v případě co jsem napsal výše ?. Kdy žárovky tvoří dělič napětí 2 x 115V, ale zároveň si navzájem omezují proud. Nejsem si jistý zda bude platit stejná VA charakteristik a jako bychom zapojili žárovku přímo na zdroj 115V
Fuk Tomáš:
Pokud budou žárovky stejné, vidíte jakýkoli sebemenší důvod k tomu, aby na každé nebyla v každém okamžiku přesně polovina přiloženého napětí?
Martin Kurka:
Citace: Pavel Horský 03.04.2021, 17:34
Ano, máte pravdu.
Proto také volám po samostatném vláknu, kde se pak mohou tyto složitější problémy řádně prodebatovat.
Je dobré si uvědomit, že ne vše a ne vždy je ku prospěchu dané věci, dané diskuse.
Máš pravdu, zde jsem shrnul co jsem posbíral a myslím si, že by stačilo vyzobnout jen vše o Járovkách do vlastního vlákna (číslo omylu 52 v sezenamu).
No a pak už jen vytvořit oněch 55 vláken a máme témata na dlouhé zimní večery. Nevím jak kde ale Bílá sobota je u nás krásně bílá :) a zimní večery tedy neustávají.
Jak píše Murphy - způsob jak vyřešit problém ja najít řešitele - zde zakladatele 55 vláken. Co sií to tak mezi sebou rozdělit? Názvy vláken jsem navrhnul v příloze.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana