Jaké znáte elektrotechnické mýty?
Petr Liskar:
Citace: Peter Lovacký 01.04.2021, 18:39
prestať debatovať samozrejme nemám problém
Vy jste debatovat ani nezačal. Vy jenom trolíte.
Prosím neodpovídejte na žádné moje příspěvky.
(poklona) .
Jiří_Hrubý:
Ono na tom trochu pravdy s tím chráničem je.
Protože se jinde ve světě jmenuje Residual Current Device, tak tam asi nechrání.
Ale vážně, je to prvek významně zvyšující bezpečnost instalace a snižující riziko smrtelného úrazu při náhodném dotyku, to nelze popřít.
Jenže právě tím, že bývá velmi často a velmi hlasitě prohlašováno, že "chránič chrání", vzniká kontraprodukti vní jev, a sice ztráta pudu sebezáchovy u mnohých kutilů a takyelektrikář ů, kteří do instalace ten chránič nějak vřadí a následně k instalaci přistupují jako by to byl SELV.
I přes přítomnost chrániče v instalaci může dojít k smrtelnému úrazu.
Takže cestu vidím spíš v šíření myšlenky že elektrická instalace v bezpečném stavu, s pravidelně prováděnou údržbou a revizí, doplněná RCD, spolu s elementární uživatelskou obezřetností, chrání před vznikem smrtelného úrazu elektrickým proudem.
Samotný chránič může být jen drahým placebem, pokud nejsou splněny další podmínky bezpečné elektroinstala ce, stejně jako airbag bez zapnutého pásu.
Jan Kelbich:
"LEN PRE SYMETRICKÚ ZÁŤAŽ"
Uvedeno na redukci z 5-pólu na 4-pól.
Zřejmě nevhodná formulace toho, co chtěl autor sdělit.
Peter Lovacký:
Tak som si zas vypočul dačo o sebe :)..a pritom chlapi len súhlasím s tým čo už tu zaznelo hneď na začiatku..
Citace: Martin Kurka 28.03.2021, 18:45
"Když je tam chránič 30mA:
-nemohu dostat ránu
-fakt mohu? Tak nebude proud skrz mne vyšší než 30mA
-fakt bude? Ale nezabije mne to, ani kdybych se dotknul hlavou
- fakt může? Ale i když bude chránič v pořádku a dotknu se jen rukou tak to už mne to fakt zabít nemůže.
- teda když může, tak proč ho tam dávat?"
No asi som len okolo toho zbytočne popísal dačo viac jak je tu zvykom...sorry ..nemyslel som to zle...
Jan Yossarian:
"Mě dva vodiče v prodlužce stačí. Budu ji používat jen já. Jak by se mohlo stát něco jiným?".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana