Jaké znáte elektrotechnické mýty?

<< < (13/18) > >>

Pavel Rotrekl.:
Pane Horský skláním vám velkou poklonu. Instalací proudových chráničů jste téměř jistě zachránili lidský život. Pan Kelbich měl jistě na mysli jinou situaci. V jeho příkladě se dítě dotkne pracovních vodičů. Ve vašem (skutečném) příkladě se kluk dotknul fázové zdířky (mohl to být teoreticky i střední vodič) a ochranného vodiče. To mě mimichodem překvapilo, protože záslepka by měla být odolná proti vniknutí tyčky pouze do jedné zdířky.
Poznámka na závěr: Také by mne zajímalo, co měl pan Kurka svým příspěvkem na mysli. Možná tady šlo jen o známé skutečnosti, jako, že chránič se zmagnetuje, když se nezkouší, že zaručeně funguje jen při určitém rozsahu teplot, apod.   

Karel Bělohlávek:
V místech, kde je předepsán minimální stupeň krytí IPX5 nebo IPX6, mohu bez problémů použít zařízení, které má krytí klasifikováno pouze stupněm IPX7 nebo IPX8, jelikož se logicky jedná o vyšší krytí.

Jan Kelbich:
Dále mě napadá :

V souměrné trojfázové soustavě je součet napětí jednotlivých fází nulový, proto můžeme zdroje spojit do hvězdy.
(Častá chyba v populárně naučné literatuře. Zajímavé je, že u spojení do trojúhelníku v takové literatuře tato podomínka (kde je naopak pro zdroje napětí nutností) obvykle chybí.)

Zdeněk Dančák:
"Že lze 3f motor s označením Y 400V / D 230V připojit v normální napěťové hladině, kde je mezi fází a nulákem 230V připojit do D.
...to je malý motor, to zapoj rovnou do trojúhelníku.. .
... však jedna fáze má jen 230V (nebo častějí "220V")..."
>>> životnost motoru je v řádech minut

"Že lze multimetrem připojením na L N v režimu měření proudu změřit kolik proudu dává zásuvka"....a nemusí se jednat jen o zásuvku ale i o jiné zdroje
>>> výhodu mají multimetry s pojistkou i pro velké rozsahy proudů :-)

Rozvodak:
Citace: Jaroslav Hasala  31.03.2021, 08:09

Stalo se mi, že jsem při rekonstrukci bytového jádra odpojil vodič od ochranného pospojování ve stoupačce. Za chvíli bušil na dveře naštvaný soused, co děláme s elektrikou, že mu zhasl celý byt ...  
Jinak řečeno, nějaký proud tímto vodičem určitě tekl a na chrániče v rekonstruované m bytě to určitě žádný vliv nemá ... :)

Napříště bych si počínal jináč. Jistě víte co umí plovoucí nula v 3f. soustavě, nebo upadlý nulák  u jednofázu...

Citace: Zdeněk Friedrich  31.03.2021, 10:13

Před odpojením není od věci použít klešťák, považuji to za stejně důležité jako měření beznapěťového stavu zkoušečkou.

Ještě je vhodné ten spoj překlenout, než ho rozpojíte. Tak aby průběžný vodič nebyl přerušený. V paneláku se to camrá i po koaxiálech  (zle)

Citace: P. Rotrekl  31.03.2021, 10:20

Tím klešťákem nepoznáte, jestli jde jenom o „vyrovnávací“ proudy, nebo jestli zde pospojování zcela nahrazuje přívod. 

Tak minimálně vím, jaký bude pyroefekt třeba u 10A, když se do toho štípne  :D

Ono vůbec přerušený PEN je pr×ser, kolikrát se na to příjde náhodou. Právě díky pospojování vše funguje skrytě, než třeba dojde na demontáž hadice plynového sporáku nebo kotle...
A že ocelový plynovod i s plynoměrem umí PEN zastat, hrůza povídat když tam jede 20A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana