Jaké znáte elektrotechnické mýty?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Kelbich 30.03.2021, 20:35
I. Kirchhoffův zákon : Součet všech proudů vytékajících z uzlu je rovný nule.
No moment, já se to tak učil a do dneška tomu věřím. I když to byl součet proudů do uzlu vtékající (nepodstatný rozdíl ve znaménku).
Mimochodem, teď jsem zjistil, že tento zákon neplatí v MaR. Do regulátoru proudové zmyčky mi vtékalo 5 mA, z regulátoru zpět 2,5 mA. Autoelektrika a MaR jsou pro mě záhadou.
Jan Kelbich:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 30.03.2021, 21:49
No moment, já se to tak učil a do dneška tomu věřím. I když to byl součet proudů do uzlu vtékající (nepodstatný rozdíl ve znaménku).
No, to tvrzení je sice pravdivé, ale I. Kirchhoffův zákon je obecnější a mluví o řezu.
Pavel Horský:
Citace: Peter Lovacký 30.03.2021, 15:40
Čo viem, tak je to dosť rozšírený názor stojaci len na rýchlosti mechanizmu chrániča ...
No jak elektrikár musím byť toho istého názoru jak p. Kurka, (prísp. 6)...že keď chránič v plne funkčnom a bezporuchovom stave môže spôsobiť smrť, tak jak elektrikár nemôžem zodpovedne vyhlásiť že „chránič chráni“, ...samozrejme píšem to jak moje presvedčenie.. viem, že na chránič sú všelijaké uhly pohľadu....
No iba fakt, že chránič štatisticky znižuje úrazovosť, ja osobne za ochranu podľa noriem považovať nemôžem (a ani to v nich nikde nie je..), ..šak ono úrazovosť znižuje napr. aj osveta...
No vidíte a já si přesto pevně stojím za tvrzením, že "chránič chrání" . Už z logiky věci, kdyby nechránil, nebyl by nazýván chráničem :-) To je jako byste řekl, že svodič nesvádí a vodič nevede.
Tak schválně...... .
Když vyberu sto lidí a ty vystavím shodným účinkům proudu s vybavením obvodu chráničem a pak bez chrániče.
A už dnes mohu bezpečně tvrdit, že těch osob na obvodu bez chrániče zemře daleko více.
Pokud budete tvrdit, že to není pravda, budete lhát sám sobě. Já bych se třeba pak na sebe nemohl podívat do zrcadla, protože lež výsostně nesnáším.
Snad víte, že vážnost úrazu el. proudem závisí na momentálním stavu zasažené osoby, na prostředí, ve kterém se osoba pohybuje a hlavně na poloze kmitu srdečních komor v době zásahu. Chránič je schopný vybavit v čase, který svoji délkou eliminuje vzniku fibrilace či úplné zástavy srdce. Jistič nikoli.
Tak co myslíte.
Chránič ještě stále nechrání?
Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Horský 31.03.2021, 07:56
Tak co myslíte.
Chránič ještě stále nechrání?
Přesně tak.
Připomenu Petra Doležala, při vysvětlení rozdílu "chránič chrání, jistič jistí", to ovšem neznamená, že nechrání také izolace, vypínač, pojistka nebo třeba i obyčejná zásuvka. Všechny instalované prvky elektroinstala ce (kromě své primární funkce) nás mají také chránit. Pokud by neměl chránit proudový chránič, tak pro jej tedy máme?
o:-)
Jaroslav Hasala:
Citace: P. Rotrekl 30.03.2021, 08:49
Výrok jednoho RT:
V ochranných a pospojovacích vodičích žádné proudy nejsou. Když se tam objeví proud, tak vypne proudový chránič.
Stalo se mi, že jsem při rekonstrukci bytového jádra odpojil vodič od ochranného pospojování ve stoupačce. Za chvíli bušil na dveře naštvaný soused, co děláme s elektrikou, že mu zhasl celý byt ...
Jinak řečeno, nějaký proud tímto vodičem určitě tekl a na chrániče v rekonstruované m bytě to určitě žádný vliv nemá ... :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana