Má být podružný rozvaděč jištěn v hlavním rozvaděči?

<< < (2/4) > >>

Jan Franěk:
Dovolím si Honźo trochu oponovat. Ten průřez je dostatečným pro uvažovanou aplikaci, pokud tedy přihlédnu k běžnému využití zásuvek a návodu výrobce. Ovšem se vším nám může samozřejmě zamýchat mnoho dalších faktorů, které neznáme a ani znát nemůžeme. Od toho zde máme projektanta, který se seznámí s podmínkami v místě a po dohodě s investorem navrhne a ručí za řešení. TO že něco jakž takž funguje, nemusí znamenat že je to správně, jak už upozornili kolegové.

V návrhu by také měl být přívod pro řízení signálem HDO (ne stykač v nadřazeném rozvaděči, to je špatně  (norm) ),    prostorový termostat a kdo má rozum, tak i čidlo pro venkovní teplotu, pro ekvitermní řízení.

Osobně se domnívám, že pokud už mám sekat od stávajícího rozvaděče, rozvaděč nový (pokud to není přívod do sklepa, ale rozvaděč ve stejné chodbě) tak bych rovnou provedl výměnu stávajícího rozvaděče za větší a provedl bych doplnění. Mám potom vše na jednom místě, přehledněji a mám i rezervu do budoucna. Jinak - návrh, projekt výrobce, elektrikář, revizní technik je bezpečný postup pro podobné aplikace.

V příloze je výňatek z návodu elektrokotle, který je ale orientační a nebere v potaz uložení, délku a souběhy kabelů. Samozřejmě ani efektivitu kabelu, kdy investice do většího průřezu může znamenat menší ztráty na kabelu a taky to, že se investice zaplatí v úspořených ztrátách třeba do 2-3 let. To je práce pro projektanta  (norm)

Pavel Horský:
Tabulky průřezů z návodů elektrokotlů jsou tak nějak uplně mimo realitu. Již několikrát jsem musel vysvětlovat zákazníkovi, proč navrhuji větší průřez než uvedený v těchto parádních návodech. Podle mne tyto informace nemají v obecném návodu co dělat.

Jaroslav Hasala:
Tu tabulku s průřezy vodičů bych osobně nebral jako "doporučené" ale spíše jako minimální možné.  
Podle mě je to dost zavádějící, nejsou zde zohledněné věci jako je délka vedení, způsob uložení atd.  

František Šohajda:
Citace

Tabulky průřezů z návodů elektrokotlů jsou tak nějak uplně mimo realitu.

To je proto, že výrobce uvažuje že je hlavní rozvaděč 1 metr od elektrokotle!! (dance)

Rozmahel Vladimír:
Elektrokotel je činný odběr, nemá jalový odběr / čerpadlo zanedbávám /.
Násobek kW na proud je cca 1,55. Proud odpovídá údajům výrobce.
Pokud to neomezí délka vedení, uložení, atd... průřez 6mm2 vyhoví, tak jak uvádí Honza.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana