Má být podružný rozvaděč jištěn v hlavním rozvaděči?

<< < (4/4)

František Šohajda:
Citace

ALe tyto hodnoty mohou vycházet i do délky 5-10m v některých variantách i dále. Tedy z pohledu bezpečného provozu. Teď nemluvím o ekonomice řešení, kdy protopíte do zdi (nebo lišty) cenu toho kabelu každou zimu.

To bylo myšleno nadsazeně .....(bez délky,uložení,oteplení ,úbytku...)  ;)

Jan Bocek:
Citace: robert rusín  23.03.2021, 08:10

Nadřazený rozvaděč není elektroměrový, ten je těsně před ním. Předně bych na obhajobu elektrikáře rád zmínil, že není pravda, že mu nevěřím, chtěl jsem mít jen jistotu, proto ten dotaz. Co se týká nového podružného rozvaděče, ten bude sestaven ve firmě a vybaven CERTIFIKÁTEM. Z podružného rozvaděče bude napájen elektrokotel 12kW a zásuvky ve sklepě. PD nemám

....mno, až udělali rozvahu o topení, tak nakonec tam bude 24 kW a ve sklepě ještě aktivně využívaná dílna. Jinak mne již staří mistři učili, že pro rychlý odhad a pro provizorky stačí u mědi 8 A na mm2. A pro jiné uložení 4-5 A na mm2. To platí pro elektrikáře. Pro projektanty platí jiné pravidla pro volbu jak hospodárného tak bezpečného průřezu. Netušil jsem, že rozpoutám diskusi o průřezu, když je zde v tomto tématu daleko více jiných problému.

Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek  23.03.2021, 22:57

Netušil jsem, že rozpoutám diskusi o průřezu, když je zde v tomto tématu daleko více jiných problému.

Za mne pouze jeden problém. Chybějící dokumentace, tedy spolupráce s projetantem. Vše ostatní je už pouze důsledek, včetně této diskuse, která by jinak asi ani nevznikla.

Jan Novákkkk:
Osobně v tom nevidím žádný problém. Pokud máte hlavní jistič pro dům 3x25A, nebo 3x32A (jak to nejčastěji bývá),  pak jištění pro tento 4m dlouhý kousek kabelu vyhovuje. Myslím, že dávat zbytečně jističe za sebe je občas spíše na škodu (zbytečné úbytky, problémy se selektivitou).

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana