Mohu z rozvaděče, který je napájen 5ti žílovým kabelem, odejít 4žílovým kabelem?
Jiří_Hrubý:
Citace: Jiří Schwarz 27.03.2021, 18:23
Když přeskočíme PRE, tak u ostatních v takovém případě vede modrý na měřicí systém jako N a zeleno/žlutý PE na kryt jako ochranný
Není to tak dávno, co jsem se podílel na instalaci podružného měření v 3f síti IT s vyvedeným středem. Tam snad nebudeme přemýšlet o PEN vodiči
Je to analogie ovládačky v síti TN-C.
Nevidím důvod, proč by elektroměr nemohl být zapojen stejně jako napájející zdroj TN-C a využíval tedy PEN. Že podle novějších PP odbočuje modře, na tom moc nemění, nicméně nerozporuji jeho označení jako N.
Kryty už se nepřipojují a v dobách, kdy to tak bylo, šla pro cívky 10/16 Al 6/10 Cu žz a na kostru 4 Cu.
V síti IT není co řešit, pro elektroměr je to stejný případ, jen ten modrý je jasně daný z podstaty fungování sítě.
Rozporovat jakkoliv barvy na měření už jsem dávno vzdal při pohledu do PP po posleních změnách velkoodběrů...
Jiří_Hrubý:
Citace: David Hruda 27.03.2021, 19:07
Tak tenhle byl fakt dobrej... :D :D :D
Já neřeším, co je v PP, to jaksi vím, já říkám jen tolik, že když už si budu chtít hrát na korektní pojmenování, tak si s jedním můstkem nevystačím.
Ale ano, podstatný je obrázek z PP.
David Hruda:
Pánové, diskutujme, ale na nějaké úrovni.
Buď rozporujme článkem normy, nebo nějakým relevantním argumentem, ale tohle?
Pro názornost ještě jeden příklad:
dvoupodlažní RD, v každém podlaží jeden rozvaděč, R1 a R2. Z elektroměrovéh o rozvaděče vede do R1 CYKY-J 4x10, zde je zapojen do hlavního vypínače a na svorkovnici zelenožluté barvy. Odtud pokračuje CYKY-J 4x10 do R2.
Ze zelenožluté svorkovnice, kde jsou spojeny PEN vodiče, je vyveden N vodič do svorkovnice modré barvy a všechny PE vodiče pro dané podlaží.
Dochází zde tedy k rozdělení, ale pokračuje vodič PEN do dalšího podlaží.
Jiří_Hrubý:
Odbočení z průběžného vedení TN-C, pro napájení rozvaděče v TN-C-S, je trochu něco jiného, než rozdělení TN-C na TN-C-S, pouze z podstaty nespojitelnost i N+PE za bodem rozdělení.
Připojení středu cívek měření modrým, je v pořádku, protože plní funkci pouze pracovní a navíc elektroměr je zařízení tř.II.
Já pouze polemizoval nad pojmenováním toho drátu v případě, že je přímo spojen se svorkovnicí PEN.
Adekvátně se žárovkou v plastové objímce připojenou mezi L a PEN, o které rovněž budu sotva tvrdit, že je připojena mezi L a N, když se mi tento (N) v dané síti vyskytuje naposled na průchodce trafa.
Jan Franěk:
Citace: David Hruda 27.03.2021, 13:07
Nemusí být, viz elektroměrový rozvaděč s výstupem TN-C.
Ale to není dle mě úplně to samé Davide.
Zcela běžně máme ve starších instalacích rozvaděče, kde máme svorkovnici PEN a díky rozšíření, nebo úpravám, funguje prostorovým uspořádáním zároveň jako PE a N. Stejně tak vidím i elektroměrový rozvaděč. Je to přípustné a v normách několikrát popsané.
První problém je odpovídat na otázku v nadpisu, která pak plně nekoresponduje s následným textem. V tom se píše, že vývod z rozvaděče je v TN-S, tedy je místem kde není PEN ale PE a N. Nějakej blbec pak z PE pokračuje vodičem PEN, což je nepřípustné (norm) Navíc už tento rozvaděč PEN neobsahuje, ale pouze PE a N - viz další text
Pak máme dvě cesty jak to řešit. Osobně bych volil cestu, kdy bych po montážní firmě požadoval uvedení do stavu dle projektu a dle platných norem. Tedy celou část vývodu předělat na jejich náklady do TN-S. Neměl bych v tomto osobně žádné slitování, protože ta druhá cesta o které zde píšeš, by znamenala přeznačení celé kabeláže, od svorkovnice v rozvaděči, která napájí rozvaděč osvětlení, minimálně po stožár, kde se PEN opět dělí na PE a N. Samozřejmě za dodržení normo podmínek pro tyto sítě. Přesněji od místa rozdělení PEN. Tedy jednak nevíme zda to vůbec půjde provést, například z důvodu průřezu a pak to celou instalaci znepřehlední. Část vývodů bude TN-S a jeden TN-C. Jako provozovatel bych byl ale naštvanej a krom přeznačení bych vyžadoval i opravu dokumentace, nebo výstražných štítků od rozvaděče, po svorkovnice stožárů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana