Je možné používat patici GU 10 pro napájení led žárovek 24V?

<< < (3/4) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Václav Třetí  09.03.2021, 10:46

Žárovky 24V připojené na síť 220 - 230V pěkně bouchají.

Ano, moc pěkně. https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,38270.msg299595.html#msg299595

Libor Skýba:
Citace

Žárovky 24V připojené na síť 220 - 230V pěkně bouchají.

Homo sapiens = Člověk rozumný. Když tankujeme PHM do auta, tak se taky mrknem na stojan. Tak nevím proč by to měl být takový problém u žárovky.

Ono ty stejné patice mají i své klady. Třeba když chci přejít u osvětlení na 24V, tak stačí vyměnit jen žárovky (LED).

Jiří Schwarz:
Nechce se mi to hledat...
"šroubovací klasika" E27 je pro nějaký výkon, pokud to není nějak "opálené",  mělo by to přenést nějaký proud...
U té patice GU10 bych přemýšlel u menšího napětí při stejném výkonu  jaký tam bude proud, jestli to nebude nějak na hraně a "nevyhřeje se pružný kontakt"
I když v názvu vlákna se objevuje výraz LED a tak ty proudy nebudou takové velké

Jiří_Hrubý:
Pak ale nutno brát v úvahu patice GU 5.3, kde není při 12V 40W nic neobvyklého, přičemž je tato patice výrazně subtilnější a ač v keramice, bývá při vyšších výkonech taky vyhřátá.

Václav Třetí:
Citace: Libor Skýba  09.03.2021, 19:13

Homo sapiens = Člověk rozumný. Když tankujeme PHM do auta, tak se taky mrknem na stojan. Tak nevím proč by to měl být takový problém u žárovky.

Já bych si nebyl až tak jistý s tím Člověkem rozumným. Moji známí automechanici mají dílnu poblíž benzinky a každou chvilku tam řeší, že si někdo nalil do nádrže benzin místo nafty nebo naopak. Už tam mají několik sudů naftobenzinu, který ani nastíhají zpracovat na mytí motorů a ostatních součástek. Já bych řekl, že vznikl nový druh - Člověk nepozorný. Jak mi říkali, běžně to lidi udělají ze zvyku. Jezdí s benzinovým vozidlem a pak si půjčí nebo koupí naftové, zajede k pumpě a natankuje automaticky to, co tankoval dosud. Nemyslí a pospíchá a v tom okamžiku dopospíchal a nejezdí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana