Je možné spojit uzemnění elektriky, plynového rozvodu a hromosvod když není HOP?
Pavelka:
Můj dotaz není jen problém můj ale podobné otázky řeší mnozí majitelé starších domů po venkově. Instalace je v těchto domech zastaralá a občas je potřeba doplnit něco nového - tak třeba - tu bojler a s tím NT a s tím jiné připojovací podmínky distributora, tu třeba plyn do domácnosti, po letech se dělá nová krytina a s ní i hromosvod, který také doposud nebyl..atd... atd... No a pak se nějak to nové namontuje na to stávající. Postupně toho nového přibývá a přibývá... ..až z toho je trochu zmatek.
Revize? Tak třeba hromosvod. Když mi ho pokrývač přidělal, revizní zprávu přivezl od svého známého, který se na to dílo ani nepodíval. Tak to často chodí. A elektrikář? Nedávno jsem rozdělal dvoutlačítkový vypínač lustrák - a ejhle! - žlutý drát omotaný černou páskou! ..kde je pak důvěra v odborníka?
Stručně a přehledně:
-Venku na zdi domu je plechový box s dvířky, uvnitř je elektroměr, HDO, hlavní jistič 3x25A...
-Do budovy jdou 4 vodiče - tedy 3fáze a PEN.
-V chodbě je hlavní rozvodnice, ve které se PEN dělí na PE a N a pak chrániče...jis tiče. Přepěťová ochrana není. Až sem žádné uzemnění, asi jen venku na některém sloupě.
Tak a teď to uzemnění: V téže chodbě jako rozvodnice je asi 5m od rozvodnice zmíněná ekvip. svorkovnice na zdi, z ní tam jde páska ven nejkratší cestou do země.
A do této ekvip. svorkovnice přicházejí tyto vodiče:
1) - 10mm2 CU z můstku PEN z rozvodnice
2) - 6mm2 Cu od plynové trubky v chodbě
3) - a třetí jsem identifikoval jako AL vodič PEN od třífázové zásuvky venku poblíž, která zůstala v zapojení na čtyři dráty, tedy PEN vodič vychází z rozvodnice z PEN můstku, jde do zásuvky a ze zásuvky ještě i do této ekvip. svorky.
V tomto stavu jsem to podědil.
No a v koupelně je pospojováno snad vše co pospojováno být může. I plynová trubka s vanou vodičem Cu 6 mm2, samozřejmě i kolíky zásuvek. Tomu bych věřil, že je v pořádku.
Takže ještě jednou: Přepěťová ochrana není povinná a je drahá a je to složitá věc i pro elektrikáře. Uzemněn je hromosvod (s opakovanou revizí - odpor je změřen a je v pořádku), elektrika uzemněna jen tak jak jsem napsal.
Tak mě napadlo spojit za tohoto stavu alespoň ty dvě uzemňovací pásky a nic jiného zatím neřešit.
Jediné čeho jsem se bál je to co napsal pan Horský - není zde žádná přepěťová ochrana. V tom případě to nespojovat?
Peter Lovacký:
Keď pásky spojíte, tak prepäťovka je v podstate nevyhnutná,...potenciál blesku sa vám objaví cez prívod v HR na PENe...
Keď nespojíte tak napr. ťažko povedať čo hrozí cez strechu od zachytávacej sústavy a zvodov..no spojiť bude určite lepšia voľba..
Keď je tá eqi. svorka blízko ER, možno by šlo dačo vymyslieť i zvnútra z druhej strany za ER..
Ale nad zvodičom určite uvažujte,..to nie je o dajakej povinnosti, ale o zabránení úrazu a požiaru..
Si predstavte, že v HR máte medzi PEN a fázami namiesto 230V pár stotisíc voltov,..síce chvíľku, ale poriadna iskra stačí aj jedna..
Jiří Schwarz:
Nerad dávám nějakou závažnější radu, když je to složitější problém nebo se to týká rozsáhlejší elektroinstala ce a neviděl jsem to, nemohu si tam sáhnout měřákem...
Obecně se dá souhlasit s tím, co tu bylo uvedeno, ale je to celé závislé na přesnosti s právnosti údajů od tazatele.
Jan Franěk:
Citace: Pavelka 07.03.2021, 14:28
Revize? Tak třeba hromosvod. Když mi ho pokrývač přidělal, revizní zprávu přivezl od svého známého, který se na to dílo ani nepodíval. Tak to často chodí. A elektrikář? Nedávno jsem rozdělal dvoutlačítkový vypínač lustrák - a ejhle! - žlutý drát omotaný černou páskou! ..kde je pak důvěra v odborníka?
Tak tady bych byl opatrný s vašimi tvrzeními. Napříkald to s tou revizí hromosvodu po jeho opravě, nebo co to bylo, je částečně i vaše chyba. Máte si objednat svého RT, který nemá na prováděcí firmu žádnou vazbu. Nebo pokud víte že tam ten RT nebyl, okamžitě bych to rozporoval a reklamoval s tím, že si pozvete někoho jiného a dokud nepotvrdí že je to OK nedostanou doplatek. Vy, jako investror, v tomto máte přes peníze docela velkou páku. Vše většinou komplikuje to, když je jediným, nebo tím nejhlavnějším kritériem cena.
Vše má své řešení. I ten panelák se nechá za pomoci schopného projektanta, dobře navrhnout a vyřešit. Od hromosvodu po instalaci ve sklepě, nebo METku a tak dál. Ale začíná to důkladným se seznámením s místním stavem a pak pokračuje konkrétním návrhem.
Pavelka:
Dobře. Tak alespoň vím jak to probrat s elektrikářem a na co si dát pozor aby se to udělalo dobře!, Abych zde pak zas nezjistil pozdě, že to měl navrhnout a udělat jinak.
Jelikož tam není žádná další rozvodnice a je to dost malý dům, asi bude stačit svodič bleskových proudů a přepětí v jednom - tedy typ 1 + 2 v kombinaci, a jelikož je to T - N - C - S, pak 3+0. Připojí se k svodiči tři fáze a PEN v chodbě v rozvodnici před bod rozdělení a to vyjde cenově líp než až za bod rozdělení.
Ovšem do garáže ale jdou jen tři fáze s PEN - tedy T - N - C , a na garáži je taky hromosvod a je napojen na stejnou pásku v zemi jako hromosvod domu.
To znamená, že fáze a PEN by měli odbočit do garáže ještě před svodičem a do garáže dát stejný svodič?
Nebo by měli fáze a PEN odbočit do garáže až za svodičem a do garáže dát už jen svodič přepětí jako na podružný rozvaděč?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana