Je možné spojit uzemnění elektriky, plynového rozvodu a hromosvod když není HOP?

(1/4) > >>

Pavelka:
V domě není HOP.  Je zde pouze pospojování v koupelně, do kterého je spojením vany a plynového potrubí v koupelně zahrnut i plynový rozvod  a do země je uzemněna jen jedna ekvipotenciáln í svorkovnice na zdi v chodbě, do kteréžto jsou navedeny ZŽ vodiče - první od můstku PEN v rozvodnici - tedy z bodu rozdělení na PE a N, dále i ZŽ vodič od zmíněného plynového potrubí a následně pokračuje uzemňovací páska do země.

Jelikož není HOP, není nikde spojeno uzemnění elektriky s hromosvodem - jak by to mělo správně být v HOPu. (Kde by to mělo být správně spojeno i s tím plynovým rozvodem.)

Proto zatím jen čistě teoretický dotaz: Pomohlo by (nebo mohly by se vůbec) v tomto případě jen jednoduše v zemi propojit obě uzemňovací pásky? - tedy propojit zas uzemňovací páskou onu  zmíněnou uzemňovací pásku co jde od elektriky (+plyn)  s uzemňovací páskou hromosvodu?

Pokud ANO, mohl bych jen a pouze  tyto dvě pásky snad spojit v zemi sám bez projektu a revize. V opačném případě, vyžaduje-li popsaná situace složitější a vážnější řešení to přenechám odborníkům.

Zajímalo by mě tedy, zda to mohu (zatím) takto ponechat jak to udělali v minulosti, nebo jestli to urychleně řešit nebo jestli propojit ty dvě pásky v zemi - neboť tam budu stejně teď kopat.

Jan Hájek:
Propojením obou uzemnění situaci zlepšíte.

Jan Franěk:
Přijde mi to trochu zmatené. Vaše ekvipotenciáln í svorkovnice mi funkčně připomíná HOP, nebo nověji MET.
Spojení všeho co má později blízké souběhy na jeden společný potenciál, bude mít logicky velký význam z pohledu bezpečnosti. Ale to už Honza Hájek stručně napsal. Jak velký je ovšem bez znalosti místních podmínek otázkou řešenou pouze v teoretické rovině.

Peter Lovacký:
Citace: Pavelka  05.03.2021, 14:02

V domě není HOP.  

a do země je uzemněna jen jedna ekvipotenciáln í svorkovnice na zdi v chodbě, do kteréžto jsou navedeny ZŽ vodiče - první od můstku PEN v rozvodnici - tedy z bodu rozdělení na PE a N, dále i ZŽ vodič od zmíněného plynového potrubí a následně pokračuje uzemňovací páska do země.

Mne to príde tak, že po prepojení v zemi s bleskozvodom budete mať METku na tej chodbe ..no skúste tú situáciu trebárs nakresliť...v dome bez suterénu už som METku na chodbe pod HR videl..

Pavel Horský:
Jen byste pak ještě měl nasadit svodiče  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana