Mohu použít RCBO se zkratovou odolností 4,5kA?
Zdeněk Dančák:
Citace: Marek Kurzepa 05.03.2021, 08:04
Chci, aby každý pokoj (možná i okruh) byl na samostatném RCBO.
Citace: Marek Kurzepa 05.03.2021, 14:39
Cenový rozdíl je necelých 100 korun, což při třeba 8 přístrojích dává smysl zkonzultovat na Elektrice...
8 okruhů i kdyby zásuvkových je na dům docela málo při současných standardech. Otázka pro vás, opravdu vám to bude stačit? (Vařič, trouba, myčka, lednice, linka, koupelna, pračka, sušička, pokoje?, topení?, garáž?, kůlna?, ...., + světla)
Hlavní jistič u elektroměru by měl být min 10kA (připojovací podmínky ČEZ) pro následné jištění by 4,5kA mělo běžně vyhovovat. Stačí pro impedanci cca 0,05 Ohm což je hodně nízká hodnota. Jen jedna žíla vedení k Vašemu domu (150m - 50mm2) by měla mít impedanci okolo 0,08 Ohm (a to by trafo muselo mít vnitřní impedanci 0 Ohm + dokonalé uzemnění u domu)
Nicméně kdysi jsem četl, že u jističů platilo, že řada 6kA je méně kvalitní jak 10kA, prostě úspora pár Kč se musela někde projevit už na tak levném výrobku (hodnota 4 čepovaných piv). Někdy řada jističů/chráničojističů 10kA je trochu vychytanějších (lepší systém svorek) jak 6kA, která je prostě taková ekonomická. Při tak malém cenovém rozdílu (váš případ) bych volil tu silnější variantu, instalujete ji na několik desítek let, kdy se projeví různé vnější vlivy stárnutí a odolnější varianta by na tom obecně mohla být lépe...ačkoliv, rozdíl může být jen ve velikosti zhášecí komory :-\
inkayacu:
Osm okruhů myšleno jištěných RCBO a navíc jen odhad z prstu... Pak budou i okruhy jištěné několika jističi na společném 3f chrániči... Prostě jen příklad, proč se nad tím zamýšlím.
Jiří_Hrubý:
Vzhledem k tomu, že se zjevně stejně chystáte ušetřit za projektanta i dráteníka, pak bych na vašem místě nešetřil na materiálu a použil alespoň 5SV4312-0, který i já, coby nezaměstnanec mohu mít za 1.100,- nebo ještě lépe rovnou 5SV3311-6.
Zdeněk Dančák:
Citace: Jiří_Hrubý 05.03.2021, 20:58
.....pak bych na vašem místě nešetřil na materiálu a použil alespoň 5SV4312-0, který i já, coby nezaměstnanec mohu mít za 1.100,- nebo ještě lépe rovnou 5SV3311-6.
Tazatel chtěl použít typu A, ale ten váš první uvedený (5SV4312-0) je typu AC, které jsou vždy levnější jak typ A. Typ A je jednoznačně lepší, mnohdy je ale cena téměř 2 násobná.
inkayacu:
Citace: Jiří_Hrubý 05.03.2021, 20:58
Vzhledem k tomu, že se zjevně stejně chystáte ušetřit za projektanta i dráteníka, pak bych na vašem místě nešetřil na materiálu a použil alespoň 5SV4312-0, který i já, coby nezaměstnanec mohu mít za 1.100,- nebo ještě lépe rovnou 5SV3311-6.
Vzhledem k tomu, že jsem vystudovaný silnoproudý elektroinženýr, nevidím důvod, proč platit za něco, co so si zvládnu (byť s obtížemi) a chci udělat i sám ;-)
Přístroje, které popisujete jsou obyčejné proudové chrániče, mě ale zajímá RCBO.
Co se šetření na materiálu týče, to je otázka do jiné diskuze. Nemyslím si ale, že přístroje Semens patří k těm materiálově horším, byť se zkratovou odolností 4,5 kA. Ušetřená tisícovka, případně dvě mi za konzultaci na elektrice hold prostě stojí :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana