Mohu použít RCBO se zkratovou odolností 4,5kA?
inkayacu:
Rekonstruuji elektroinstala ci našeho domu.
Chci, aby každý pokoj (možná i okruh) byl na samostatném RCBO.
Jako nejlevnější mi vychází 1modulový RCBO s 4,5 kA (Siemens 5SV1313-6KK16).
Bohužel o nadřazené síti vím pramálo, pouze, že trafo 160 kVA je vzdáleno 150m, vedení k domu 3 x 50+35.
Hodnotu pojistek v HDS mi zatím EGD není schopno sdělit.
Moderátor: (?)
Jiří Schwarz:
Ono to už bude znít skoro trapně, ale opět stejná chyba:
- pro rekonstrukci v takovém rozsahu by měl existovat alespoň nějaký návrh ve formě zjednodušeného projektu
- ten, kdo to navrhuje, by si měl dokázat "spočítat" nebo změřit parametry sítě v místě, od kterého to navrhuje
- od toho se pak odvíjí volba použitých komponentů
-------
Docela by mě překvapilo, pokud by tam byly za hlavním jističem a elektroměrem takové zkratové poměry, aby bylo nutné osazovat přístroje s vyšší zkratovou odolností než vámi uvedených 4,5kA
Ale berte to jako názor, odhad, ne jako právně závazné vyjádření, když jsem nemohl zjistit skutečný stav na místě
Jan Franěk:
Začnu klasickou otázkou, co na to projekt?
Ptám se proto, že pokud jde o českou distribuci těchto přístrojů, tak to problém být nemusí, pokud budou dodržena některá opatření, pro omezení zkratového proudu. Například předřazení vhodnými pojistkami a podobně (což bývá snad vždy). Ale to vše by mělo být řešeno v samotné projektové dokumentaci, včetně výpočtů, nebo měření. Pokud nejde o přístroje prodáváné oficiální cestou, obloukem bych se jim vyhnul i když jde o kvalitní značku.
ALe vždy velmi nerad reaguji na příspěvky, které neřeší primárně bezpečnost, ale cenu. Tedy jen pro zajímavost, o jaké ceně za přístroj se bavíme? Na webu jsem našel mnoho levnějších přístrojů renomovaných značek, pravda jen ne tak úzké. Ovšem praxe ukázala že ne všechno co je miniaturizovan é, je i dobré z hlediska spolehlivosti a dlouhodobé životnosti. Obzvlášt pokud je objekt na dohled transformátoru a někdy i navzdory různým opatřením. :)
Pamatuji přístroje které měli poto problém se zárukou a za nějaký čas byla ukončena výroba. Pak výměna takového přístroje znamenala i výměnu rozvaděče (sekání, prach a problémy), který byl špatně navrhnut a neměl žádnou prostorovou rezervu. I to je důsledek práce bez projektové dokumentace.
edit: Kolega už to popsal podobně.
Zdeněk Dančák:
Citace: Marek Kurzepa 05.03.2021, 08:04
Rekonstruuji elektroinstala ci našeho domu.
Nevím v jakém stavu a rozsahu rekonstrukci máte. Ale jelikož neznáte impedanci na vstupu do domu, tak se musím zeptat, máte elektroměr tam kde jej chcete mít, resp. kde bude muset mít? U starých domů je elektroměr často ve stejné skříni jako pojistky. Pokud v té "skříni" s elektroměrem provedete jakýkoliv náznak rekonstrukce (což instalace RCBO jednoznačně je), tak distributor nemusí být ochoten trpět elektroměr na původním místě. Pak může být potřeba přesunou elektroměr tam kde má být, na veřejně přístupné místo (fasáda, pilíř v plotě).
Takže pak se rekonstrukce změní opravdu v celkovou rekonstrukci a z původní instalace nemusí zůstat vůbec nic, pak je obtěžující se vázat na současný stav. Budete řešit ochranu před bleskem? Máte vyhovující MET (HOP)? Instalujete nový rozvaděč nebo vám někdo zlegalizuje starý (nejistý způsob + komplikovaná cesta)?
Každopádně se přikláním k velké prostorové rezervě v rozvaděči, usnadní to budoucí změny, doplnění o nějaké další nové přístroje (AFDD) atd. Pokud už nyní jste nucen použit 1modulové RCBO, tak to může být problém.
Citace: Jiří Schwarz 05.03.2021, 09:59
- ten, kdo to navrhuje, by si měl dokázat "spočítat" nebo změřit parametry sítě v místě, od kterého to navrhuje
Za pár let může dojít k posílení vedení, trafa atd...takže by se to mělo navrhnout s určitou rezervou na hodnoty obvyklé :)
inkayacu:
Takže pár doplňujících informací na základě vašich příspěvků:
projekt teprve vytvářím. Přístroj na měření sítě má švagr, který se z důvodů opatření nemůže mi ho teď půjčit. Mně nezbývá než pracovat s nějakými obvyklými hodnotami, a pak to doladit
Co se ceny týče, tak levněji opravdu neseženu, vzhledem tomu, že jsem zaměstnanec Siemens a mám jiné než obecné ceny. Rád bych použil co nejvíc jedno modulových přístrojů, ať ten úplný kryt má taky nějaké normální rozměry (při uvažování vámi všemi zmiňované rezervy)...
Rekonstrukce je celková, včetně výměny elektroměrovéh o rozvaděče, který půjde z domu ven.
Otázka je spíš akademická, ze zvědavosti, co na to zkušenější. Cenový rozdíl je necelých 100 korun, což při třeba 8 přístrojích dává smysl zkonzultovat na Elektrice...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana